Wat kan ik doen?

Het verbeteren van de wereld begint bij jezelf. Als je vleeseter bent, zet dan de stap naar flexitariër. Als je dat al bent, dan kun je de stap naar vegetariër overwegen. En dan is de volgende stap misschien om helemaal plantaardig te gaan eten.

Als je direct wilt beginnen zijn er verschillende gratis online challenges in omloop. De bekendste is de Veggie Challenge van ProVeg. De Veggie challenge is een project waar je gratis aan mee kunt doen. Je geeft zelf aan hoeveel minder vlees je wilt eten, variërend van 1 dag per week geen vlees tot een hele maand volledig vegan. Je krijgt in die maand gratis mailbegeleiding met nieuwsbrieven, tips, peptalks en je kunt in contact komen met andere mensen van de Challenge. Zo wordt je toegelaten tot een besloten facebookpagina waarop je met elkaar ervaringen uitdelen. Ook de vegetariërsbond heeft een Dertig dagen vegetarisch challenge. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft een eigen Vegan Challenge die vergelijkbaar werkt.

Verder zijn er talloze blogs en receptensites online die je kunnen helpen om de overstap te maken, zie ook onze blog pagina. Ook diëtiste Lisa Steltenpool heeft een uitstekende website waar je veel kunt vinden. Er bestaat een online vegetarische/vegan supermarkt (YourFoodPrint) en crossfitter Cilla vertelt je hoe zij een veganistische en actieve levensstijl in de praktijk brengt. En natuurlijk kun je anderen motiveren.

 

8 stappen die je kunt zetten om anderen te motiveren

Naast je eigen proces kun je anderen motiveren iets te doen.

 1. Zo kun je op de website eerlijkegeldwijzer.nl zien of jouw bank duurzaam is en in de bio-industrie investeert. Vervolgens kun je overstappen naar een duurzame bank of daarbee schermen naar je bank zodat ze hun beleid wijzigen.
 2. Je kunt je supermarkt aanschrijven en vragen waarom ze vlees als aanbieding blijven promoten.
 3. Om de overheid in beweging te krijgen kun je stemmen op de Partij voor de Dieren.
 4. Je kunt op Facebook video’s delen van Eyes on Animals zodat mensen zien wat er in werkelijkheid gebeurt. Als meer mensen dat gaan doen, wordt het normaal en kunnen anderen hun kop niet langer in het zand steken.
 5. Ook donaties aan dierenrechtenorganisaties als Eyes on Animals, Wakker Dier of Varkens in Nood zijn bijzonder effectief.
 6. Je kunt je aansluiten bij Facebookgroepen en petities ondertekenen.
 7. Er worden regelmatig manifestaties en protestmarsen georganiseerd in Den Haag. Als je echt gemotiveerd bent, zou je daaraan mee kunnen doen.
 8. Praat met je kinderen en de kinderen van anderen. Benader het onderwijs en andere plaatsen waar jongeren komen. Zorg dat ze weten wat er speelt zodat ze zelf een bewuste keuze kunnen maken.

Het belangrijkste is dat je je eigen schaamte voorbij gaat. Ik hoop dat je beseft dat het niet vreemd is dat je weerstand voelt tegen de vleesconsumptie, maar dat je het bij het juiste eind hebt. Vanuit dat nieuwe zelfvertrouwen kun je opstaan en je verbinden met die miljoenen anderen die er net zo over denken.

Stappenplan stoppen met vlees

Wendy Walrabenstein is diëtist-onderzoeker, gespecialiseerd in Lifestyle Medicine en plantaardige voeding. Zij zoekt naar de optimale leefstijl-interventie als preventie en therapie voor welvaartsziektes. Op dit moment is haar onderzoek (bij Reade in Amsterdam) gericht op reuma en artrose. In dit stappenplan geeft ze je adviezen over hoe je meer plantaardig kan gaan eten, inclusief een volledig uitgewerkt, 100% plantaardig weekplan met recepten.

Misschien wil je best, maar weet je niet precies hoe. Hoewel er altijd mensen zijn die na het zien van een documentaire of het lezen van een boek de boel in een keer omgooien, kiezen veel mensen toch voor de weg van de geleidelijkheid. En daar is niets mis mee!

Wat zijn de smaken?

In het plaatje zie je de verschillende soorten vegetariërs, inclusief veganisten. Toch is deze indeling eigenlijk ook een beetje achterhaald. Want misschien ben jij wel iemand die als ‘bijna-veganist’ door het leven gaat, maar toch 1 x per maand een steak eet. Ook dat kan en mag natuurlijk.

En eet dan een veganist niets? Uiteraard niet! Je hoeft maar een vegan kookboek open te slaan of een kijkje te nemen op een ‘vegan-blog’ om te zien wat er allemaal over blijft.

VB6 – Vegan before 6

Het idee is van Mark Bittman, jarenlang dé culi-journalist van The New York Times. Toen hij iets te zwaar werd en het advies van zijn dokter kreeg om zijn leefstijl wat aan te passen, besloot hij tot 6 uur ’s avonds een zogenaamd ‘whole foods plant based diet’ te volgen. Dat betekent dat hij overdag keurig netjes gezonde, plantaardige producten eet. Vanaf het diner geeft hij zichzelf alle vrijheid. Aangezien hij van goed en lekker eten houd, zijn die diners weliswaar niet plantaardig, maar wel gemaakt van mooie, onbewerkte producten. Per saldo een mooie stap.

De sociale veganist

Binnen de groep veganisten bestaat er wat onenigheid over. Wat te doen als je bij vrienden en familie gaat eten? Immers, thuis is dat plantaardige eten best te doen, maar wat als je bij anderen eet? Voor de meeste mensen is vegetarisch koken nog wel te doen, maar helemaal zonder kaas, melk en eieren, dat blijft toch nog een stap. Daarom dit alternatief: vraag mams gewoon om vega te koken, maar doe niet moeilijk over een ei.

80%-plantaardig

Dit zijn eigenlijk een soort ‘flexanisten’. Mensen die een enorme stap maken in het ‘meer-plantaardig’ eten, maar eigenlijk alle dierlijke producten zo heel af en toe nog wel nemen. Dierlijke voeding wordt dan een delicatesse. Eigenlijk een beetje zoals het oorspronkelijke Mediterrane dieet. Ook goed en gezond.

Laag-hangend-fruit

Je voelt het al aankomen: stop jezelf vooral niet in een hokje. Wil jij een betere gezondheid en een betere wereld? Begin dan eerst eens met het zogenaamde laag-hangend-fruit. Hieronder wat tips:

Lekker

Welke dierlijke producten vind je eigenlijk helemaal niet zo lekker? Dat is makkelijk: gewoon helemaal mee stoppen!

Vervangende producten

Welke dierlijke producten kan je heel makkelijk en goed vervangen? Probeer ze allemaal uit:

 • Vervang melk en yoghurt door sojaproducten. Waar moet je op letten? Kies bij voorkeur voor de ‘ongezoete’ varianten en let goed op dat de producten verrijkt zijn met calcium, vitamine B2, vitamine B12 en vitamine D. Het voordeel van soja ten opzichte van andere vervangers is dat alleen de sojaproducten ongeveer net zoveel eiwitten bevatten als de melkvarianten van de koe. Een volwaardige vervanger dus! Rijst-, haver-, amandel- en al die andere ‘drinks’ zijn natuurlijk op z’n tijd ook prima, maar geen volwaardige vervanger voor koeienmelk. Bang voor soja? Lees dan dit stuk, waarin alle angsten voor soja goed onderbouwd besproken worden. https://walrabenstein.nl/soja-gezond-ongezond/
 • Vervang vlees door goede vleesvervangers. Met name de roerbakstukjes (bijvoorbeeld ‘Kipstuckjes’ van de Vegetarische Slager of ‘Plantaardige kipstukcjes’ van Vivera) zijn goed en ook de alternatieven voor rul gehakt (bijvoorbeeld van het huismerk van Albert Heijn) zijn prima. Tempeh en tofu zijn ook mooie vleesvervangers, maar vergen wel wat ervaring. Zoek op het internet naar recepten en probeer gewoon eens wat uit!
 • Hou je toevallig van linzen, bonen en kikkererwten? Dan is jouw stap naar plantaardig niet zo moeilijk. Dat zijn namelijk uitstekende vleesvervangers. Dus: geen vlees, maar wel een blik bonen of gewoon een lekker chili sin carne. En wat dacht je van een linzensalade? Trek gewoon zo’n stazak van HAK open, meng er wat groenten en kruiden door en klaar ben je.
 • Broodbeleg blijkt ook vaak een punt. Hiervoor kan je echter veel alternatieven vinden. In de eerste plaats kiezen we voor noten- en zadenspreads, zoals bijvoorbeeld pindakaas, amandelpasta of tahin (van sesamzaadjes, zit lekker veel calcium in). Zoet kan ook! Appelstroop is goed, want het is rijk aan ijzer. Misschien neem je af en toe ook honing, maar wist je dat een echte veganist de bijtjes liever met rust laat? Tegenwoordig is er ook veel keus in allerlei groentespreads, soorten humus en plantaardige alternatieven voor vleeswaren. Ook voor kaas bestaan goede alternatieven. De producten van het merk Soyananda zijn niet alleen lekker en plantaardig, maar ook heel gezond. Voor wie af en toe gewoon een plak kaas wil of geraspte kaas over z’n ovenschotel wil strooien kan terecht bij het merk Wilmersburger, ondertussen ook bij steeds meer gewone supermarkten te krijgen.

Maak een weekplan

Het op een rijtje krijgen van een nieuw repertoire kost tijd en energie. Het hoeft echt niet in een keer goed. Wat helpt is een weekplan. Kijk in je agenda en plan op de dagen dat je iets meer tijd hebt eens een vegetarisch of veganistisch gerecht dat je nog nooit gekookt hebt. Bevalt het? Is het makkelijk, lekker en leuk? Dan krijgt het een vaste plek in je repertoire, anders gewoon even verder proberen.

Om het je gemakkelijk te maken vind je bijgaand een compleet weekplan, inclusief recepten. Geweldig toch? Het is 100% plantaardig, volwaardig en natuurlijk lekker. De hoeveelheden zijn genoeg voor een gemiddelde Nederlandse vrouw (de mannen mogen dus gerust een extra snee brood of opscheplepel).

Download Weekplan

Download Recepten

Vergeet de supplementen niet!

Als je nog dagelijks dierlijke producten eet is het niet nodig, maar ga je een stapje verder dan is een vitamine B12 supplement noodzakelijk. Doet dit je twijfelen aan de ‘natuurlijkheid’ van je voedingspatroon? Besef dan dat ook veel dieren in de veeteelt vitamine B12 toegediend krijgen, zodat wij er voldoende van binnen krijgen. Hieronder twee geschikte voorbeelden.

 • Vitaminhealth vitamine B12 1000 mcg methylcobalamine (huismerk Vitaminstore): dagelijks 1 zuigtablet: Klik hier
 • AOV – 252 Methylcobalamine (1500 mcg): dagelijks 1 capsule: Klik hier

Ook is het verstandig een vitamine D supplement te nemen. Eigenlijk hebben heel veel Nederlanders dit supplement nodig, omdat het overgrote deel niet via voeding binnen komt, maar via onze huid. Zonlicht op onze huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Krijg je te weinig zonlicht? Dan is een supplement aan te bevelen. Hieronder twee geschikte voorbeelden.

 • Plantavital – plantaardige vitamine D3 800 IE (20 mcg): dagelijks 1 tablet: Klik hier
 • Viridian – vitamin D3 400 IE (10 mcg): dagelijks 1 capsule (dit merk heeft ook druppels voor kinderen): Klik hier

Als je geen vis meer eet, dan krijg je ook geen visvetzuren meer binnen. Deze omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen van kinderen en hebben ook gezondheidsvoordelen voor volwassen. In lijnzaad en walnoten zitten ook omega-3 vetzuren, maar die moeten nog omgezet worden en dat lijkt niet altijd even efficiënt te gebeuren. De wetenschap is er daarom nog over uit of suppletie belangrijk is. Gelukkig hoeven er geen vissen gedood te worden voor die belangrijke ‘visvetzuren’. Vissen maken deze namelijk niet zelf aan, maar halen deze uit algen. En van die algen worden tegenwoordig mooie capsules gemaakt. Aan te bevelen voor kinderen die geen vis eten (je kan ze ook openknippen en de inhoud door voeding mengen) en als ‘smeerolie voor het brein’ voor volwassen. Hieronder een geschikt voorbeeld:

 • Omega 3 algenolie capsules van Testa met 450 mg omega 3 vetzuren, waarvan 250 mg DHA en 150 mg EPA: dagelijks 1 capsule: Klik hier