fbpx

Docu

DOCUMENTAIRE 

STOPPEN MET VLEES 

DEEL 1 – WAT HEB JIJ MET VLEES? 

In deze eerste aflevering (in een reis van zeven afleveringen) leer je Robert en een aantal van de sprekers kennen. Op het event voor de carnivoor; BUTCHERS HEAVEN vertellen verschillende vleesliefhebbers waarom ze zo gepassioneerd zijn over vlees.

Onder andere de bekende slager Gert Jan Kiers en TV kok Julius Jaspers vertellen over hun passie. Hoogleraar psychologie Roos Vonk geeft inzicht in de motieven achter de vleesconsumptie en Dr. Hans Dagevos van Wageningen University vertelt hoe de moderne vleesconsumptie is ontstaan. Mark Kulsdom (Dutch Weedburger), Jaap Korteweg (Vegetarische Slager), Henny Huisman, Yvonne Kroonenberg en Guido Weijers vertellen hoe zij gestopt zijn met het eten van vlees en waarom. 

Na deel dit eerste deel ben je klaar om deel twee te kijken die gaat over dierenwelzijn. Hoe gaat het houden en slachten van dieren in Nederland eigenlijk? Is het echt zo humaan, of juist niet? Ontdek het zelf.

 

DEEL 2 – DIERENWELZIJN

Wat heb jij met vlees? In deze tweede aflevering spreekt Robert o.a. Yvonne Kroonenberg en Loretta Schrijver over hoe het zit met onze compassie voor dieren in de vleesindustrie.  

Met Lesley Moffat van Eyes on Animals gaat het gesprek over slachterijen en de vraag of het verplichte bedwelmen niet anders kan en hoe Eyes on Animals in gesprek blijft met slachterijen en de mensen die er werken om samen naar oplossingen te zoeken.
 
Robert gaat ook in gesprek met studenten van de HAS (Hoge Agrarische School) met de vraag hoe zij tegenover hun branche en dierenwelzijn staan en welke rol speelt de regelgeving en politiek hierin? 

DEEL 3 – TRANSPORT 

Misschien is transport wel het meest over het hoofd geziene aspect van de vleesindustrie. Wat gebeurt er eigenlijk met dieren op transport? Hebben ze het goed? Of juist niet? Zijn er oplossingen? Robert spreekt Karen Soeters van de Nicolaas G. Piersson foundation. Zij zegt: “Nederland is de slager van Europa”. Yvonne Kroonenberg en Guido Weijers steken hun mening niet onder stoelen, of banken en TV ook Julius Jaspers benoemt de oorzaak. Ook gaat Robert op bezoek bij Stichting Eyes on animals die de transporten volgen. Zij hebben een goed beeld van de situatie in Nederland.

 

DEEL 4 – MILIEU

In deze vierde aflevering neemt Robert je mee op een diepe duik in de gevolgen van vleesconsumptie op het milieu. Hij spreekt diverse wetenschappers die de feiten helder hebben. Heeft vlees eten nou echt zoveel gevolgen voor het klimaat, de oceanen en de Amazone regenwouden? Laat je verrassen.

DEEL 5 – GEZONDHEID 

Wat heeft het eten van vlees met ziekten als kanker te maken? Zitten er antibiotica in het vlees uit de supermarkt? En welke andere gezondheidsrisico’s kleven er aan de vleesconsumptie?

 

DEEL 6 – ALTERNATIEVEN

 

DEEL 7 – TOEKOMST