fbpx

Dierenwelzijn

DIERENWELZIJN

VLEES EN DIERENWELZIJN:

Dankzij instanties als Eyes on Animals en de sociale media, kennen we allemaal de afschuwelijke beelden van overvolle stallen, varkens die klem in een kraamkooi liggen, stalbranden, veetransporten in de hitte met bezwijkende dieren en de wantoestanden in slachterijen. Het is gemakkelijk je ogen ervoor te sluiten, mensen die dit soort berichten posten te blokkeren en lekker vlees te blijven eten. Maar alleen samen kunnen we een verandering maken.

Koeien, varkens, schapen en kippen zijn intelligent en hebben een rijk gevoelsleven. Een varken heeft zelfs dezelfde verstandelijke vermogens als een kind van 4. Als je daarover nadenkt getuigt het van “weinig” compassie en inlevingsvermogen bij de mens om vlees te blijven consumeren dat op de huidige manier geproduceerd wordt.  Er is natuurlijk ook zoiets als “diervriendelijk” vlees, maar dit is een marginaal fenomeen; slechts 3% van de koeien, 2% van de kippen, 1,5% van de schapen en 0,6% van de varkens in Nederland komt uit de biologische veeteelt.

Allereerst is de manier waarop in de bio-industrie dieren gehouden worden meestal ronduit slecht. Veel te weinig ruimte, geen afleiding, en de hele dag staan ze zich te vervelen in hun eigen mest en urine (hetgeen ze ook inademen waardoor de kans op ziekte groot is).

Door deze uitzichtloosheid en verveling gaan de dieren vreemd gedrag vertonen, zoals elkaar bijten of pikken.  De oplossing wordt vervolgens gezocht in het (onverdoofd) afknippen van staartjes, tanden en snavels. Barbaarse praktijken die helemaal niet nodig zouden zijn als de dieren mogen leven zoals ze horen te leven; namelijk buiten met vrijheid om te bewegen!

Volgens de wet hebben de dieren in deze mega-stallen dezelfde rechten als een rol toiletpapier. Dus zijn sprinkler installaties niet verplicht. De vele stalbranden waarbij elk jaar vele duizenden dieren een afgrijselijke dood vinden, getuigen hiervan.

Vervolgens moeten de dieren op transport naar het slachthuis. Als ze geluk hebben is dat ergens in Nederland maar heel veel van onze vleesdieren zijn bestemd voor andere landen in Europa. Zo staan dieren soms vele uren opeengepakt in een vrachtwagen in de bloedhitte te wachten om in een ander land geslacht te gaan worden. 

Men doet in Nederland z’n best om de slacht netjes te laten verlopen, er zijn regels en manieren om dieren te verdoven alvorens ze worden geslacht.  Hier en daar worden de regels helaas nog wel eens overtreden, want tijd is geld en sommige dieren hebben er geen zin in om geslacht te worden, maar gelukkig is dat meer uitzondering dan regel. Het is zwaar werk en we kunnen ons allemaal leuker werk voorstellen. Koeien in hun eigen groep kunnen vaak op een verwarmde vloer een nachtje blijven staan waardoor ze snel rustig worden en niet al te gestresst geslacht worden.

Helaas is het in het geval van varkens een hele andere kwestie. Deze intelligente dieren zijn bijna altijd vreselijk gestresst en worden in veel slachterijen met CO2 verdoofd. Het is vreselijk pijnlijk om dit in te ademen dus de vraag is of de verdoving niet erger is dan de slacht zelf.

Ik wil flexitariër worden

Eet je vlees, misschien wel drie keer per dag, maar wil je minderen? Probeer dan de 30 daggen Veggie Challenge van ProVeg met tips en adviezen.

Ik wil vegetariër worden

Eet je vlees, maar wil je er helemaal vanaf en vegetarisch gaan eten? Doe dan mee aan de 30 dagen Vegetarisch Challenge van de Vegetariërsbond.

Ik wil vegan worden

Eet je al vegetarisch en ben je gemotiveerd om de volgende stap te zetten? Probeer de 30 dagen Vegan Challenge van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

BLOGS – DIERENWELZIJN

Gnocchi bake met aubergine en mozzarella

  Dit is een heerlijk recept voor de herfst van De Hippe Vegetariër, het recept komt uit het boek de Vegabijbel. Wil je het complete boek met al deze fantastische recepten?  Het is te bestellen door hier te klikken Ingrediënten 400 g aardappelgnocchi (kant-en-klaar) 1 ui, fijngesneden 2 teentjes knoflook, geperst 1 aubergine, in blokjes 600 g

Lees verder

Wat maakt het uit als jij stopt met vlees?

Desirée Weijs – Aandachtige Blog – ‘In je eentje kun je de wereld niet veranderen!’ Als ik elke keer een euro kreeg als iemand deze uitspraak als argument gebruikt om vlees te blijven eten, dan had ik mijn studieschuld al ruim afbetaald. Het tegenovergesteld is trouwens waar: als veganist heb je veel meer invloed dan

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Bridgeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.