fbpx

Milieu

MILIEU

VLEES EN HET MILIEU

Het eten van vlees is de grootste footprint die je op aarde kunt nalaten (vele malen groter dan autorijden of vliegen). Het goede nieuws is dat iedere maaltijd zonder vlees al een verschil maakt. Het begint bij de consument en wat je dagelijks eet. Als individu kun dus je footprint drastisch verminderen door wat minder of helemaal geen vlees meer te gaan eten!

De gevolgen van het houden van dieren, bestemd voor consumptie, op het milieu zijn enorm. 80% van de landbouwgrond wereldwijd, is bestemd voor veehouderij en dan met name voor het verbouwen van voer (soja en graan) voor het vee dat bestemd is voor consumptie.  Dat is een hele inefficiënte manier van voedsel produceren. Als je op deze landbouwgrond direct voedsel voor mensen produceert dan zou de voedselschaarste en honger in de wereld in één keer opgelost zijn.  

Per minuut worden 5 voetbalvelden aan regenwoud gekapt zodat hierop soja en graan kan worden verbouwd om aan de toenemende vraag naar vlees en dus diervoer te kunnen blijven voldoen.  De gevolgen hiervan voor mens en dier zijn desastreus. De natuurlijke habitat van veel dieren wordt verwoest en uitsterving dreigt.  En door de kap van regenwouden komt er steeds minder zuurstof in de lucht.

En dan is er natuurlijk nog de problematiek rondom de CO2 uitstoot. De landbouwsector is verantwoordelijk voor bijna de helft van de stikstof-uitstoot. Al die stikstof veroorzaakt o.a. verzuring van de oceanen. Er zijn zelfs diverse “dead-zones” dat zijn plekken in de oceaan waar niets meer leeft.

Kortom, de zeespiegel stijgt, door ontbossing spoelt vruchtbare grond weg en ontstaat er een dorre zandplaat en gebieden zullen door deze ontwikkelingen onbewoonbaar voor mensen worden. Zo kunnen we binnen afzienbare tijd klimaatvluchtelingen gaan verwachten.

Ik wil flexitariër worden

Eet je vlees, misschien wel drie keer per dag, maar wil je minderen? Probeer dan de 30 daggen Veggie Challenge van ProVeg met tips en adviezen.

Ik wil vegetariër worden

Eet je vlees, maar wil je er helemaal vanaf en vegetarisch gaan eten? Doe dan mee aan de 30 dagen Vegetarisch Challenge van de Vegetariërsbond.

Ik wil vegan worden

Eet je al vegetarisch en ben je gemotiveerd om de volgende stap te zetten? Probeer de 30 dagen Vegan Challenge van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

BLOGS OVER VLEES & HET MILIEU

3x waarom we vleesreclames beter kunnen verbieden

 – Armanda Govers – Stichting EvenGeenVlees – 1. Dat we teveel vlees eten is geen taboe meer. Alleen wordt er weinig met deze informatie gedaan.   De Gezondheidsraad, het Voedingscentrum, het RIVM, het Planbureau voor de Leefomgeving en zelfs de Verenigde Naties zeggen dat we minder vlees moeten eten voor de gezondheid en het milieu.

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Bridgeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.