fbpx
De weg naar een plantaardig dieet
– Remi ter Haar – De VeganSoof

Afgelopen zomer keek ik met mijn vrouw de film ‘What the health’.
Na afloop was het even stil…
We keken elkaar aan en zeiden in koor: “nooit meer vlees”!
Zo gezegd zo gedaan. Na een leven lang vlees eten werden we in één klap vegetariër.

Sommige mensen in onze omgeving fronsten hun wenkbrauwen toen we het vertelden. In de supermarkt kochten we vleesvervangers in plaats van vlees, maar buiten dat veranderde er niet veel.

Toch zat het me niet helemaal lekker. Ik ging op onderzoek uit op het internet en kwam er al gauw achter dat vegetarisme eigenlijk geen oplossing maar slechts een verschuiving van het probleem was. Omdat de zuivelindustrie misschien nog wel schadelijker voor dieren was dan de vleesindustrie. Om over gezondheid nog maar niet te spreken.

Op Facebookgroepen zocht ik steun voor het proces waar ik in beland was. In mijn omgeving kende ik verder geen mensen die er net als ik bewust mee bezig waren.

Niet lang na mijn stap naar vegetarisme nam ik de stap naar veganist. Toen ik deze stap nam veranderde er pas echt veel. Ik kon letterlijk bijna niks meer eten, en moest mezelf bijscholen tot een soort voedingsdeskundige. Sociaal sloot ik mezelf vaak buiten en ik begon ook erg eenzijdig te eten omdat ik nog nauwelijks veganistische gerechten kende.

Achteraf gezien was ik ook niet goed voorbereid op deze stap, dus heb ik even een stapje terug gedaan. Ik moet ook zeggen dat het voor mij persoonlijk allemaal veel te snel ging. Ik zette mezelf onder druk om na 36 jaar vlees te eten ineens de perfecte veganist te zijn. Voor sommige mensen werkt dit misschien wel zo, maar voor mij niet. Ik eet nu zo plantaardig mogelijk en leer steeds meer bij over plantaardige voeding, maar ook over mijn eigen obstakels die me soms in de weg zitten om volledig plantaardig te eten.

Ook ga ik er nu veel relaxter mee om en zie het als een leerproces waarbij ik het uiteindelijke doel niet uit het oog verlies. Ik heb inmiddels ook veel leuke nieuwe vrienden die in hetzelfde proces zitten als ik. Soms spreken we samen af om weer wat nieuwe plantaardige gerechten te proberen. En als er iemand moeite heeft met bijvoorbeeld een oud eetpatroon dan helpen we elkaar daar mee, zonder elkaar te veroordelen.

Verder beheer ik een Facebookgroep: de vegansoof, waar iedereen welkom is.
Van vleeseter tot veganist. Iedereen mag daar zijn wie hij of zij is en in welke fase van het proces naar een plantaardig dieet hij of zij ook zit. Er wordt veel gelachen, en de reis naar een plantaardig dieet is nu een leuke leerzame reis geworden voor mij en de mensen om me heen.


Remi ter Haar – De VeganSoof

Foto: ontwerp door Delfi Samsom

GERELATEERDE BLOGS

Thaise pindasoep met spitskool

Dit is een heerlijke maaltijdsoep voor de wat koelere zomeravonden. Ingrediënten: 3 teentjes knoflook gesnipperd Druivenpit-olie Verse koriander Halve rode peper in ringen 2 cm verse gember gesnipperd of geraspt

Lees verder

Pompoen-pecanburger

Vandaag delen we een recept met pompoen en noten, een topcombinatie. We maken zelf een burger met pecannoten, amandelen en hazelnoten. Een stevige, eiwitrijke burger waar je een flinke work-out

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.