fbpx
Het moeilijkste aan vega(n) eten

Mariëlle    thegreenguide.nl

Toen ik er jaren geleden voor koos om geen vlees meer te eten, was dat nog niet de norm. En helaas is dat nog steeds niet de norm, maar het wordt gelukkig steeds normaler om minder of geen vlees meer te eten.  Ik was blij met mijn keuze om vegetariër te worden, ik had er totaal geen moeite mee om het vol te houden.

Maar wat het wel moeilijker maakte, waren de reacties van anderen. Dit werd alleen nog maar erger toen ik vegan ging eten, dus ik heb inmiddels heel wat ervaring met hiermee omgaan. In dit artikel deel ik graag wat tips met je. Want het zou zonde zijn als je je laat remmen of je simpelweg rot voelt door wat anderen vinden van jouw mooie keuze voor mens, dier en milieu.

Het is makkelijk gezegd om je gewoon niets van anderen aan te trekken. We zijn allemaal mensen met een gevoel en als we niet zo’n hoge eigenwaarde hebben, raken vervelende opmerkingen ons helemaal. Gelukkig kun je een ‘dikkere huid’ ontwikkelen, ofwel: leren om er mee om te gaan. Ik ben doordat ik bewuster ben gaan leven, en alle opmerkingen, sterker in mijn schoenen komen te staan.

1. Niet iedereen zal je aardig vinden

Het eerste besef dat je mag hebben, is dat nooit iedereen je aardig zal vinden. En dat hoeft ook niet. Laat je eigenwaarde of je mood niet afhangen van wat anderen van je vinden, op basis van welke keuze je ook maakt. Als mensen jou veroordelen over het feit dat je geen vlees meer eet, veroordelen ze jou als persoon nog niet. En doen ze dat wel, dan zegt dan meer over hen dan over jou 😉

2. Weet waar je het voor doet

Wat mij enorm helpt als ik een vervelende opmerking krijg, is terugdenken aan waarom ik hiervoor heb gekozen. Ik hoef maar aan een lief biggetje of kalfje te denken en voel weer heel sterk waarom ik zo achter mijn keuze sta. Daardoor kan ik opmerkingen makkelijker langs me af laten glijden.

3. Wees voorbereid

Misschien wil jij stoppen met vlees eten, omdat dat gewoon goed voelt en heb je je er verder niet in verdiept. Helemaal goed! Maar het kan dan lastig zijn om in gesprek te gaan als een ander je vragen stelt (soms om je te vervelen, soms oprecht uit interesse of onwetendheid). Wéét aller eerst dat je je niet hoeft te verdedigen.

Maar mocht iemand oprecht geïnteresseerd zijn, dan kun je met diegene in gesprek gaan als je dat wilt. Daarbij helpt het als je wat feiten kunt noemen over wat er gaande is in industrie en wat de invloed is op mens, dier en milieu. Doordat je er meer van weet, sta je sterker in je schoenen als je ervoor kiest het gesprek aan te gaan.

4. Houd het bij jezelf

Veel mensen willen wel veranderen, maar niet als het ze opgelegd wordt. Daarom houd ik het altijd bij mezelf. IK kies ervoor om geen vlees meer te eten, maar ik dwing anderen niet om hetzelfde te doen. Dat werkt namelijk niet, is mijn ervaring. Wat wél helpt is zaadjes planten (anderen inspireren).   

Door zelf het goede voorbeeld te geven, kunnen andere mensen zien welke mogelijkheden er allemaal zijn en wat het met je kan doen. Dát inspireert anderen om ook betere keuzes te maken, ook al duurt dat soms even.

5. Het wordt makkelijker

In het begin zullen opmerkingen aardig binnenkomen, maar hoe vaker je ze krijgt, hoe meer je eraan gewend raakt. Bovendien beseffen mensen om je heen op een gegeven moment dat je er serieus in bent en wordt het ook voor hen ‘normaal’. Daarbij verandert de wereld snel, kijk maar naar het leedvrije aanbod dat er al is. Dus het wordt steeds normaler om vega(n) te eten. Over een tijdje is vlees eten écht uit de mode 😉

Dit artikel is geschreven door Mariëlle; lifestyle coach en eigenaresse van de The Green Guide, een website over bewust leven met topics als veganisme, minimalisme, duurzaamheid en mindfulness.

GERELATEERDE BLOGS

Thaise pindasoep met spitskool

Dit is een heerlijke maaltijdsoep voor de wat koelere zomeravonden. Ingrediënten: 3 teentjes knoflook gesnipperd Druivenpit-olie Verse koriander Halve rode peper in ringen 2 cm verse gember gesnipperd of geraspt

Lees verder

Pompoen-pecanburger

Vandaag delen we een recept met pompoen en noten, een topcombinatie. We maken zelf een burger met pecannoten, amandelen en hazelnoten. Een stevige, eiwitrijke burger waar je een flinke work-out

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.