fbpx
Hoe een klein groen plantje de markt opschudt – The Dutch Weedburger

Het idee

In de winter van 2012 zat ik op de houten plankenvloer van mijn Amsterdamse appartementje en hoorde mezelf voor de zoveelste x zeggen: “Ik heb wel ideeën, maar ik schrijf ze nooit op en werk ze dus ook niet verder uit”.

De eerstvolgende gedachte maakte voorgoed korte metten met deze aanpak, waardoor ik opstond om papier en potlood te pakken een schets te schrijven van een film-idee op het onbeschreven blad en The Dutch Weed Burger kwam tot leven.

Het initiële idee was om mensen mijn film te laten zien in de hoop dat ze daardoor geïnspireerd zouden raken om meer plantaardig te gaan eten. Wat er vervolgens gebeurde is geschiedenis, maar bovenal geschiedenis in de maak.

De markt

Het idee bleek namelijk niet alleen goed te werken voor een film, maar ook voor een echt product. En dat product heb ik, met een schare andere mensen ‘in de markt’ gezet. Met terugwerkende kracht met een duidelijk doel, namelijk die markt veranderen door hem te verwarren en uit te dagen met iets lekkers, iets nieuws, maar vooral met iets beters.

Het is enorm bevredigend om te zien hoe de beweging waar wij energie en richting aan hebben gegeven zich roert, uitbreidt en steeds meer verandering realiseert.

The Plant Based community groeit, bloeit en heeft een aantrekkingskracht op de nieuwe generaties als nooit tevoren. Het aanbod is immens en met steeds grotere regelmaat ronduit revolutionair te noemen en de gevestigde orde weet dat, voelt dat en maakt zich op om onderdeel te worden van deze verandering die blijvend is. Blijvend, omdat we nu keuzes moeten maken en dit is de beste. Simpel.

Mark Kulsdom – Weedchef – TheDutchWeedBurger.com


OVER ZEEWIER

Groente uit de zee

Het komt uit de zee, groeit op zonlicht en behoort tot één van de krachtigste planten op deze planeet. Juist: zeewier! Deze ‘groente uit zee’ is een essentiële aanvulling op de plantaardige keuken. Mensen eten al duizenden jaren zeewier vanwege haar hoge nutritionele waarde. Macro- en micro-algen zoals de Royal Kombu, Zeesla en Chlorella die wij gebruiken, bevatten veel vitamines, mineralen, omega-3-6-9 vetzuren en zitten boordevol eiwitten, ijzer en calcium. Sterker nog, het heeft min of meer dezelfde eiwitcombinatie als vlees, waardoor het een perfecte vervanger is.

Wij geloven dat we moeten werken met de bronnen die we hebben en de beste toepassing van voedsel is als we het direct gebruiken voor mensen. Zeewier is een hoogwaardige eiwitbron, de teelt neemt geen kostbare landbouwgrond in beslag en het verbruikt nauwelijks zoet water.

Zeewier Royal Kombu suikerwier

Het groene goud

Wij geloven dat duurzaamheid niet zozeer te maken heeft met onze planeet als wel met onze samenleving. Planeet Aarde kan zichzelf onderhouden, dat bewijst ze al miljoenen jaren lang. De vraag is: kunnen we onze economie en levensstijl zo aanpassen dat het ecosysteem van de aarde óns in levensonderhoud kan voorzien?

Met plantaardige voeding als basis en zeewier als de voornaamste bron van eiwitten kunnen we ons ecosysteem ontlasten: door de impact van de vlees- en zuivelindustrie te minimaliseren, de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen, duizenden liters vers water te besparen en duizenden hectare grond – wat nu voor veeteelt gebruikt wordt – te herstellen.

Volgens wetenschappers zou aan de wereldwijde behoefte van eiwitten voldaan kunnen worden door zeewierteelt op een oppervlakte van drie keer de grootte van Portugal. Dat is de reden dat we zeewier in The Dutch Weed Burger gebruiken: mits duurzaam geteeld is het goed voor de planeet, goed voor de mensen en goed voor dieren. En het smaakt nog ontzettend lekker ook!

Zeewier kelp

ZEEUWS ZEEWIER

Ons zeewier groeit in de Nederlandse Oosterschelde en wordt met de hand geplukt op de duurzame zeewierboerderij Zeewaar. Rebecca en Jennifer begonnen hun eerste zeewierveld in de zomer van 2013 waarvan bijna de gehele oogst in The Dutch Weed Burger werd verwerkt. We zien het als een grote eer om met 100% Hollands zeewier te werken en onderdeel te zijn van deze mijlpaal in de evolutie van voedselproductie! Binnenkort ontvangt Zeewaar het biologische keurmerk van Skal (het EU organic logo), waarmee zij ook de eerste biologische zeewierboederij van Nederland worden.

Bron: www.thedutchweedburger.com 


Kom The Dutch Weedburger proeven bij 200 restaurants in Nederland! Of kom langs bij The House of Seaweed in Amsterdam! Hier kun je  o.a. Seawharma, de Dutch Weed Dog, Wish ’n Chips en Sea Nuggets eten!

GERELATEERDE BLOGS

Thaise pindasoep met spitskool

Dit is een heerlijke maaltijdsoep voor de wat koelere zomeravonden. Ingrediënten: 3 teentjes knoflook gesnipperd Druivenpit-olie Verse koriander Halve rode peper in ringen 2 cm verse gember gesnipperd of geraspt

Lees verder

Pompoen-pecanburger

Vandaag delen we een recept met pompoen en noten, een topcombinatie. We maken zelf een burger met pecannoten, amandelen en hazelnoten. Een stevige, eiwitrijke burger waar je een flinke work-out

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.