fbpx
Topsport zonder vlees
– Jeremy Reijnders – CrossFit atleet –

Ik zal me even voorstellen, mijn naam is Jeremy Reijnders, ik ben 23 jaar oud, kom oorspronkelijk uit Brabant, maar woon momenteel in Amsterdam. Ik ben student aan de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven afstuderende in de richting Sportkunde & Welzijn. Naast mijn studie ben ik een topsport CrossFit atleet en CrossFit coach bij VondelGym. Ik ben aan het trainen om me voor de Europese kampioenschappen CrossFit te plaatsen om daar te strijden voor een plek naar de CrossFit Games (de wereldkampioenschappen).

De switch

Voordat ik in wil gaan op het plantaardig eten wil ik even kwijt dat ik altijd dacht dat ik de LAATSTE persoon op aarde zou zijn die een vegetariër, laat staan veganist zou worden. Ik at maar al te graag vlees, vis, zuivel en eieren. Standaard 3 keer per dag. Het was zelfs zo erg dat ik een bijbaantje had bij een burgerbar…

Los van dat was ik wel altijd geïnteresseerd in gezonde voeding. Voordat ik CrossFit deed heb ik altijd aan topsport Judo gedaan. In de topsport is voeding net zo belangrijk als het trainen zelf, daarom was ik altijd al bezig met het optimaliseren van mijn voedingspatroon om zo goed mogelijk te presteren. Ik was ervan overtuigd dat dierlijke producten noodzakelijk waren hierin, daarom geloofde ik het ook niet toen ik voor het eerst hoorde dat je ook zonder dierlijke producten gezond kon zijn en laat staan topsport prestaties ermee kon leveren.

Dit hoorde ik voor het eerst na het zien van de documentaire “Forks over Knives”, dit triggerde mij om me er meer in te gaan verdiepen. Daarna heb ik bij elkaar denk ik wel meer dan 100 video’s, documentaires, artikelen en boeken over plantaardig eten en een veganistische levensstijl bekeken. Want ik wilde dat heerlijke vlees niet zomaar van mijn bord halen. Maar nadat ik al deze nieuwe informatie had opgedaan was ik er van overtuigd geraakt dat een (onbewerkt) plantaardig voedingspatroon mijn sportprestaties en gezondheid meer ten goede zou komen dan dat een voedingspatroon met dierlijke producten zou kunnen.

Tijdens die zoektocht kwam ik ook andere redenen tegen om plantaardig te eten. Zo leerde ik na het zien van de documentaire “Cowspiracy” dat het niet alleen om je gezondheid ging, maar dat het supporten van dierlijke producten ook de verslechtering van het klimaat/milieu bevorderd. Dat de veeteelt industrie zelfs voor meer vervuiling dan al de infrastructuur samen teweeg brengt, was voor mij nog een reden om meer plantaardig te eten.

De laatste reden, en nu voor mij DE belangrijkste reden, dat kwartje… viel bij mij pas op het laatst. Namelijk het ethische aspect wat komt kijken bij het eten van dieren. Dit kwam onder andere door het zien van de speeches van James Aspey, Gary Yourofsky en James Wildman. Ik beschouwde mezelf altijd als een “dierenvriend”, maar toen ik eenmaal inzag dat we dieren niet nodig hebben voor onze gezondheid, het produceren ervan slecht is voor het klimaat en we nog steeds lekker kunnen blijven eten, toen pas realiseerde ik me dat het doden van deze dieren zo onnodig was. En dat ook de dieren van de veeteelt industrie (en niet alleen mijn huisdieren) pijn, angst, eenzaamheid en andere emoties voelen. Dat hun leven net zo veel waard is als dat van mijn hond. Ik wilde niet meer bijdragen aan het leed dat kwam kijken bij het produceren en gebruiken van dierlijke producten. Dat was het moment dat ik niet alleen plantaardig ging eten, maar zelfs overstapte op een volledige veganistische levensstijl.

Verschillen

Toen ik was overgestapt merkte ik al snel een aantal verschillen. Ik voelde me energieker, was minder moe en voor mij het belangrijkste was dat ik minder lang spierpijn had. Zo had ik voorheen vaak 2-3 en zelfs 4 dagen lang spierpijn na een CrossFit training, nu moet ik echt mijn best doen om het 2 dagen na een training nog te voelen. In topsport is herstel een van de belangrijkste dingen als het gaat om het leveren van prestaties. Degene die sneller kunnen herstellen, kunnen ook meer trainen en dus meer progressie boeken. Zo merkte ik dat ik in een week 1 á 2 extra trainingen kon toevoegen, omdat mijn lichaam dit nu aan kon.

Ook was het alsof mijn lichaam wel even moest wennen aan dit nieuwe eetpatroon. Zo merkte ik een groot verschil in mijn stoelgang. Omdat ik nu ineens veel meer vezels binnen kreeg, zat ik wel wat vaker op de wc dan voorheen. Dit was voornamelijk de eerste 1 á 2 maanden zo, daarna had ik daar geen last meer van.

Reacties

Ik stond eigenlijk een beetje bekend als de grote “vleeseter”, daarom waren veel vrienden en familie ook verbaasd toen ik ze vertelde dat ik geen vlees meer at. Gelukkig heb ik niet veel negatieve reacties gehad, maar vroegen ze zich vooral af waarom ik dit deed. Ik probeerde deze vragen altijd vanuit mijn eigen perspectief te beantwoorden en me in te leven in de ander om de vraag zo neutraal mogelijk te beantwoorden. Dit omdat het voor velen toch een gevoelig onderwerp is en iedereen hier zo zijn eigen mening over heeft.

Maar ik kon alle vragen die ik kreeg heel goed begrijpen, dit omdat ik zelf ook wel honderd vragen had voordat ik aan deze reis begon. De meestgestelde vraag die ik kreeg (wat tevens ook mijn eerste zorg was toen ik als topsporter plantaardig ging eten) was “waar ik mijn eiwitten dan vandaan haal?”. Nu weet ik dat wanneer je genoeg calorieën binnenkrijgt het onmogelijk is om aan een eiwittekort te komen. Wanneer je veel sport en ook aan krachtsport doet, kun je je eiwitinname verhogen door meer peulvruchten, granen, noten en zaden te eten of eventueel overwegen om een plantaardig eiwitpoeder te gebruiken.

Obstakels

In het begin vond ik het best wel moeilijk toen ik in de supermarket stond en even niet meer wist wat ik nou wel en niet moest kopen. Daarom heb ik in mijn voedingspatroon elke week maar 1 ding aangepast, zodat de transitie naar een nieuw eetpatroon heel geleidelijk ging. Hierdoor was het voor mij veel makkelijker vol te houden. Zo begon ik langzaam nieuwe gerechten en opties toe te voegen die ik lekker vond en vanuit daar heb ik verder gebouwd. Dus een tip die mij heel erg heeft geholpen was de quote: “streef naar progressie, niet naar perfectie”. Door te focussen op alle momenten waar ik wel plantaardig kon eten en niet op die ene keer bij vrienden waar het niet uitkwam, bouwde ik langzaam een nieuwe gewoonte op en op een gegeven moment wist ik niet beter.

Wel was ik in het begin bang dat ik heel veel producten niet meer kon eten, maar gelukkig kwam ik er al snel achter dat voor elke product die ik voorheen heel lekker vond nu ook een plantaardig alternatief is dat vaak net zo goed of zelfs beter smaakt.

Huidig voedingspatroon

Momenteel probeer ik een onbewerkt plantaardig voedingspatroon te volgen. Daarbij probeer ik ook aan de “daily dozen” te komen die in het boek “How not to die” van dr. Michael Greger worden beschreven. Ik vermijd dus zoveel mogelijk bewerkt voedsel, maar dat wil niet zeggen dat ik geen uitzonderingen maak voor een plantaardige burger of een vegan Ben & Jerry’s.

Een typische doordeweekse dag zou er als volgt uit kunnen zien: zo begin ik de dag bijna altijd met een groot glas water samen met het sap van een halve citroen. Vervolgens maak ik vaak een grote smoothie-bowl. Dit is een smoothie met groente en fruit die ik in een bowl of kom giet en daar strooi ik dan toppings zoals muesli, noten en zaden overheen. `s Middags eet ik regelmatig gevulde wraps, een quinoa salade of gewoon een sandwich. `s Avonds verschilt mijn maaltijd wel vaak van dag tot dag, maar er gaat bijna geen dag voorbij dat ik geen zoete aardappelen eet of een heerlijke Indonesische curry met veel kruiden. `s Avonds maak ik regelmatig nog bananenijs met bevroren bramen, waar ik eventueel ook wat toppings zoals muesli, noten of zaden aan toevoeg! Als ik tussendoor dan nog honger heb probeer ik dit te stillen met zoveel mogelijk fruit.

Motivatie

Doordat ik me zo goed voel, alle voordelen van het plantaardig eten ervaar en ook het onnodig leed van de dieren wil voorkomen hoop ik anderen met mijn manier van leven en de sportprestaties die ik lever te inspireren om minder vlees te eten en het imago van het veganisme te veranderen. Simpelweg gezegd wil ik een positieve invloed achterlaten op de mensen, dieren en de omgeving om mij heen.

Jeremy Reijnders

www.instagram.com/jeremyreijnders/

GERELATEERDE BLOGS

Thaise pindasoep met spitskool

Dit is een heerlijke maaltijdsoep voor de wat koelere zomeravonden. Ingrediënten: 3 teentjes knoflook gesnipperd Druivenpit-olie Verse koriander Halve rode peper in ringen 2 cm verse gember gesnipperd of geraspt

Lees verder

Pompoen-pecanburger

Vandaag delen we een recept met pompoen en noten, een topcombinatie. We maken zelf een burger met pecannoten, amandelen en hazelnoten. Een stevige, eiwitrijke burger waar je een flinke work-out

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.