fbpx
Van Vlees naar Vega… en naar Vegan…

– Kim Walraven – www.foodhealthandhappiness.com – 

Ik ben zo’n 8 jaar geleden van de een op de andere dag gestopt met vlees eten. Na het zien van een filmpje op YouTube over hoe ganzen worden uitgebuit voor de productie van foie gras was ik er helemaal klaar mee. Weg met al het vlees. Het kostte me dan ook eigenlijk geen moeite. Maar eet je dan alleen geen vlees meer en wel kip en vis? Tja, lastig vond ik dat wel. In het begin at ik wel kip, daar ben ik ook al heel snel mee gestopt, vlees is vlees, ook kip!

Mijn man at destijds wel vlees en iedereen om mij heen eigenlijk ook. Er werd dan ook heel divers gereageerd op het ‘geen vlees’ meer eten. Sommige mensen begrepen mijn keuze en stonden ook open voor mijn ideeën. Sommige mensen zullen het misschien nooit begrijpen. Omdat niemand om mij heen vegetariër was vond ik het soms best lastig. Met name op een feestje of tijdens een barbecue bij vrienden of familie. Je wilt niemand ‘tot last’ zijn. Ik heb wel altijd tegen mezelf gezegd dat het mijn eigen keuze is en dat andere mensen zich niet hoeven aan te passen aan mij. Na een tijdje weet iedereen het, is het normaal geworden en gaan mensen echt hun best voor je doen, dat is leuk!

Op een feestje word vaak gezegd wanneer er allerlei lekkers op tafel komt te staan ‘oh dat mag jij niet’. Ik mag het wel, ik kies ervoor om het niet te eten.

In het begin was het zeker lastig om gevarieerd te koken. Ik kwam dan vaak ook niet verder dan aardappels, groente en een vleesvervanger of een pasta- of rijstgerecht, niet heel erg spannend. Een vriendin ontving al een tijdje een maaltijd box, met vlees. Maar deze was er ook in een vegetarische versie, geloof me, er ging een wereld voor me open! Hoe gevarieerd kun je koken zonder vlees en vis, heer-lijk!

Ik at dus af en toe wel vis, bij familie of vrienden of als we sushi gingen eten, ik hou van sushi! Ongeveer een maand geleden begon ook dit te knagen, het zat me niet meer lekker. Een vis is toch ook een dier en hoe duurzaam is duurzame vis?  Vorige week begon een vriend over de documentaire “Forks over Knives”, bij velen bekend. Ik ben deze documentaire gaan kijken en serieus. Ik schrok. Een dag later heb ik “Cowspiracy” gekeken en oké, wil ik überhaupt nog wel iets dierlijks eten? Je doet het niet alleen ‘voor de dieren’ maar voor het hele milieu, de wereld, toch?

Deze vraag spookt nu dus al dagen door mijn hoofd. Ook bij mijn man. Het is momenteel een dagelijks gespreksonderwerp hier thuis. Geen vlees, vis, zuivel en eieren meer. Willen we enkel plantaardig eten? We zijn druk bezig met het lezen over deze levensstijl. Als je je erin verdiept, zal je merken dat er heel wat mogelijkheden zijn om lekker, gezond en gevarieerd plantaardig te eten.

Wat ik om me heen zie is dat steeds meer vrienden en bekenden toch wel geïnteresseerd zijn in een plantaardige levensstijl en mij ook vragen om recepten en ideeën, heel erg leuk! Mensen staan er steeds meer voor open. Mensen zijn tegenwoordig toch meer bewust bezig met gezonde en bewuste voeding, fijn!

Ik heb vandaag online een boek besteld met daarin 100 plantaardige gerechten, tips en tools over een vegan lifestyle. De kaas, yoghurt en eieren verlaten hier nu langzaam aan het huis, dus wie weet hoe de wereld er over een maand uitziet…

En nu… Bovenstaande heb ik precies een jaar geleden geschreven. Op 1 april 2017 heb ik meegedaan aan de Vegan Challenge en ik heb daarna geen dierlijke producten meer gegeten. Vegan! Een jaar! En ik voel me zó ontzettend goed, zowel lichamelijk als geestelijk! Ik zou nooit meer anders kunnen.

Kim Walraven  –  www.foodhealthandhappiness.com

Instagram.com/foodhealthandhappiness

Facebook.com/foodhealthandhappiness

GERELATEERDE BLOGS

Thaise pindasoep met spitskool

Dit is een heerlijke maaltijdsoep voor de wat koelere zomeravonden. Ingrediënten: 3 teentjes knoflook gesnipperd Druivenpit-olie Verse koriander Halve rode peper in ringen 2 cm verse gember gesnipperd of geraspt

Lees verder

Pompoen-pecanburger

Vandaag delen we een recept met pompoen en noten, een topcombinatie. We maken zelf een burger met pecannoten, amandelen en hazelnoten. Een stevige, eiwitrijke burger waar je een flinke work-out

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.