fbpx
Waar haal JIJ je eiwitten vandaan?
– Brenda de Groot – Vegan Monkey – 

Sinds het moment dat we als veganisten hebben besloten geen dumpplaats voor kiloknallers meer te zijn en dat koeien wat ons betreft hun billen, kinderen en lichaamssappen mogen houden, liggen we onder vuur. De kritiek over ons eetpatroon vliegt als hagel om onze oren. We wringen ons in alle bochten om onze weldoordachte keuze te verdedigen en tegelijkertijd iedereen te vriend te houden.

De veganist is een feminist die over de grenzen van zijn eigen soort kijkt. De Martin Luther King twee punt nul. En natuurlijk, als je een revolutie leidt kun je tegengas verwachten. Van onze vrienden, die ons ongezellig vinden omdat we na het stappen geen kebab meer met ze eten. Van onze familie, die er nog altijd heilig van overtuigd is dat het ‘een fase’ is die ‘ooit wel over zal gaan’. En van wildvreemden, met wie we op feestjes in diepe filosofische gesprekken belanden over het innerlijke gevoelsleven van kropsla.

Maar we zijn de scepsis beu. Het wortelknagerimago meer dan zat. En we worden moe om ons steeds maar weer te moeten verantwoorden voor iedere platgeslagen mug.

“Waarom nog veganistisch eten als je op weg naar de supermarkt honderden insecten uiteen laat spatten op je voorruit? Dan kun je net zo goed gelijk maar weer biefstuk kopen.”

Alles-of-niets-denken lijkt wel aangeboren. Je moet rechtlijnig zijn in alles wat je doet, want anders kun je beter in zijn geheel opgeven. Ik noem het de mislukte-diëters-mentaliteit:

“Oh nee ik heb een koekje gegeten. Nou, laat ik dan maar gelijk een liter ijs erachteraan gooien want m’n dieet is nu toch al verknald.”

Dat laatste vinden de meesten dan wel weer een irrationele gedachte. Beter kan diegene gewoon af en toe een koekje eten en de rest van de tijd zich gewoon aan het dieet houden. Helaas denken mensen blijkbaar niet zo over veganisme.

Tijd om terug te wijzen

Als psycholoog ben ik van mening dat je met een positieve aanpak toch het meest bereikt. Onderzoek wijst uit dat belonen in the end beter werkt dan straffen. Dus inspireer ik mensen liever via mijn blog, dan dat ik een ongemakkelijke discussie over moraliteit voer met iemand die ik eigenlijk heel aardig vind.

Door het vuur te openen loop je bovendien het risico dat de empathie voor vegans als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het resultaat: gesprekspartner loopt weg met de bevestiging van de gedachte dat alle vegans rare extremisten zijn waar je absoluut niets mee te maken moet hebben. Zeker met hun manier van eten niet. En dat is juist het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken.

Maar op sommige momenten hebben mensen juist wél die een slap-in-the-face nodig. Hoeveel personen zijn er al niet door enkel de film Earthlings veganist geworden? Het is tijd dat we de oncomfortabele waarheid aankaarten en voor zowel de dieren als ons eigen gelijk opkomen. Het is tijd om terug te wijzen.

Aan alle omnivoren en carnisten

Laat ik beginnen met een bekentenis: ik ben niet perfect. Ook ik maak wel eens minder optimale keuzes. Zo sla ik muggen dood, koop ik soms producten waar palmolie in zit en eet ik niet-biologische groenten en fruit. Ik schrijf het met het schaamrood op mijn kaken, want voor die palmolie wordt er iedere twee seconden een voetbalveld aan oerwoud platgebrand en zijn de pesticiden verantwoordelijk voor de dood van miljarden bijen en andere dieren. En als muggen bewustzijn hebben dan is platslaan ook niet bepaald ethisch verantwoord.

Maar ik doe mijn best, net als alle vegans met mij.

Het is onrechtvaardig om een veganist in een hoek te praten en ieder aspect van zijn leven te bekritiseren terwijl je zelf met een hotdog loopt te zwaaien.

Vegans stappen uit hun comfortzone door ‘nee’ te zeggen tegen alle dierlijke producten en ‘kom maar op dan’ tegen de sociale struggles en de eeuwige waar haal je dan je eiwitten vandaanvraag, die je er allemaal automatisch bij krijgt. Omdat het lot van de dieren en de aarde bij hen een hogere prioriteit heeft dan hun eigen gemak en genot.

…En jij?

Doe jij ook je best?

Ben jij je bewust waar jouw eiwitten vandaankomen?

De waarheid achter dierlijke eiwitten

Ik snap het wel. Een schaaltje yoghurt bij het ontbijt, een broodje kipfilet als lunch, een stuk zalm als avondeten en een bak kwark na het sporten. Het eten van dierlijke eiwitten is voor de meerderheid van de bevolking de normaalste zaak van de wereld. Daar kun je niks aan doen, want de kans is groot dat ook jij met bekers melk en gourmetstellen bent grootgebracht. De kleurige pakken bolletjesvla en plastic bakjes met gepaneerde schnitzels verraden niets van het leed dat aan de productie van de inhoud vooraf is gegaan. Maar denk even verder.

Waarom eten we wel plakjes kalf en paard maar geen plakjes van onze eigen hond of kind? En waarom walgen we van het idee om nu nog borstvoeding te drinken van mensen, maar drinken we dagelijks borstvoeding van een koe? Dat is waar jouw eiwitten vandaan komen. Veganisme lijkt opeens zo vreemd nog niet.

“Maar het is zo lekker / eiwitrijk / koolhydraatarm / omega-3!”

Ja, vlees en vis is lekker en bevat voedingsstoffen die woren bejubeld door dieetgoeroes. Maar besef dan ook dat jouw varkenshaas van overmorgen op dit moment in een transportvrachtwagen staat en hem onvermijdelijk een ijzeren pen door zijn hoofd wacht. De wonden aan zijn poten door het staan op kale roosters voelt hij waarschijnlijk niet meer door de stress die hij nu ervaart. Omdat jij vlees blijft kopen en opeten.

Face it: de dieren die je in je verdere leven nog zult eten zijn levende wezens met gevoelens en verlangens, die worden geboren om te lijden en te sterven voor jouw ‘vrije keus’. Dieren kunnen alleen niet uitspreken wat ze voelen. Maar we kunnen het wel raden hoor, wat een meterslange tonijn ervaart als hij volledig bij bewustzijn van kop tot staart wordt opengesneden, zijn ingewanden worden verwijderd en hij vervolgens nog zo’n tien minuten doorleeft.

Sashimi.

Of welke pijnen een biggetje lijdt als zijn staart zonder verdoving bij de basis eraf wordt geknipt.

Mac Bacon.

Maar vissen kunnen niet schreeuwen en varkens kunnen niet huilen. Voor wie het durft te zien is de bio-industrie een holocaust zoals je die nog nooit hebt meegemaakt.

Jij hebt de keus

Lieve omnivoor. Zeg jij het maar, want jij hebt een keus.

Waar komen morgen jóuw eiwitten vandaan?


Eerder verschenen op https://veganmonkey.nl/terugwijzen/.

GERELATEERDE BLOGS

Thaise pindasoep met spitskool

Dit is een heerlijke maaltijdsoep voor de wat koelere zomeravonden. Ingrediënten: 3 teentjes knoflook gesnipperd Druivenpit-olie Verse koriander Halve rode peper in ringen 2 cm verse gember gesnipperd of geraspt

Lees verder

Pompoen-pecanburger

Vandaag delen we een recept met pompoen en noten, een topcombinatie. We maken zelf een burger met pecannoten, amandelen en hazelnoten. Een stevige, eiwitrijke burger waar je een flinke work-out

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.