fbpx
Wat maakt het uit als jij stopt met vlees?

Desirée Weijs – Aandachtige Blog –

‘In je eentje kun je de wereld niet veranderen!’

Als ik elke keer een euro kreeg als iemand deze uitspraak als argument gebruikt om vlees te blijven eten, dan had ik mijn studieschuld al ruim afbetaald. Het tegenovergesteld is trouwens waar: als veganist heb je veel meer invloed dan je in eerste instantie denkt.

Drie en half jaar geleden werd ik veganist. Niet omdat ik daarmee de wereld wilde veranderen, maar omdat ik mezelf niet meer schuldig wilde voelen over de keuzes die ik maakte. Ik wilde in lijn leven met mijn idealen, niet loodrecht erop. Hoewel het dus nooit mijn intentie was om andere mensen met mijn gedrag te beïnvloeden, gebeurde het wel.

Het is onvermijdelijk dat je omgeving kennis maakt met veganisme als je zelf die overstap maakt. Eten is een sociale gelegenheid, dus iedereen ziet wat jij in je mond stopt. Als dat geen vlees, kaas, eieren of vis is, zal je daar vragen over krijgen. Zeker als er iemand anders voor jou gaat koken, en niet weet wat je dan in hemelsnaam nog kan eten.

Op dit soort momenten heb jij, als veganist of vegetariër, de kans om te vertellen over waarom je deze keuze hebt gemaakt. Nog belangrijker: je kunt laten proeven hoe lekker het is. Liefde gaat door de maag, maar de keuze voor veganisme ook! Geef mensen informatie en lekker eten, en de keus voor vaker plantaardig eten is snel gemaakt.

Althans, voor mij werkte het zo wel. Ik durfde zelf pas de overstap naar veganist te maken, toen ik andere veganisten leerde kennen. Het waren geen bleke en zwakke mensen te zijn (hallo vooroordelen!), maar gewoon normale mensen die van lekker eten hielden. Alleen in plaats van dierenleed aten ze planten. Doordat ik mensen had wie ik tips kon vragen of gerechten mee uit kon wisselen, was de drempel om veganist te worden niet groot meer.

En nu

Nu wil ik zelf mensen helpen om kennis te maken met veganisme. Ik wil laten zien dat het makkelijk én lekker is. De veranderingen in eetgewoontes bij mensen in mijn omgeving, bewijzen dat dat werkt. Sinds ik veganist ben, zijn er al acht mensen in mijn directe omgeving veganist geworden. Dat komt heus niet alleen door mij, maar ik heb er wel iets aan bijgedragen. Mijn doel is geslaagd (en ik ben nog maar net begonnen)!

Ook de vleeseters in mijn omgeving, passen hun eetgedrag aan. In het begin vond mijn schoonmoeder het bijvoorbeeld heel lastig om te bedenken wat ze voor me kon koken, maar tegenwoordig heeft ze een map vol recepten en geeft ze regelmatig advies aan gestreste vriendinnen die een veganist op bezoek krijgen. Een lieve vriendin vertelde me laatst dat ze het echt leuk vond om vaker veganistisch te koken, terwijl ze daar in het begin best wel moeite mee had. Dat soort opmerkingen maken me enorm blij, want dat geeft aan dat je dus wél invloed hebt!

En wat nu als je de mensen in je omgeving hun gedrag niet aanpassen? Zelfs dan heb heeft het nog nut om vegan te eten. Een dag plantaardig eten bespaart namelijk 4163 liter water, 20 kg graan, 2,7 vierkante meter bos (dat niet meer ontbost hoeft te worden om voedsel voor dieren te verbouwen), 9 kg CO2 uitstoot en het leven van één dier. Vermenigvuldig dat met de 3,5 jaar dat ik geen dierlijke product meer heb aangeraakt en vertel me dan nog maar eens dat het geen nut heeft! Dan laten we de invloed van veganisme op je eigen gezondheid nog buiten beschouwing (maar denk bijvoorbeeld aan: meer energie, lager cholesterol, minder kans op diabetes en overgewicht en nooit meer een tekort aan vezels).

Daarnaast: wat voor nut heeft om door te gaan met de consumptie van dierlijke producten? Daar wordt de wereld sowieso niet beter van.

Wil je reageren op deze blog of wil je meer van me lezen? Volg me dan via Facebook of Aandachtige blog waar ik laat zien dat leven met aandacht de wereld mooier én leuker maakt!

Desirée Weijs 

GERELATEERDE BLOGS

Thaise pindasoep met spitskool

Dit is een heerlijke maaltijdsoep voor de wat koelere zomeravonden. Ingrediënten: 3 teentjes knoflook gesnipperd Druivenpit-olie Verse koriander Halve rode peper in ringen 2 cm verse gember gesnipperd of geraspt

Lees verder

Pompoen-pecanburger

Vandaag delen we een recept met pompoen en noten, een topcombinatie. We maken zelf een burger met pecannoten, amandelen en hazelnoten. Een stevige, eiwitrijke burger waar je een flinke work-out

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.