fbpx
Cold Turkey Vegan + Vegan quiche

– Merel – BlackbirdsandCakes –

Waarom ik kies voor een vegan lifestyle

Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat ik nu veganist zou zijn, dan zou ik je vierkant hebben uitgelachen. Ik snapte de beweegredenen totaal niet, al ben ik wel altijd een dierenvriend en natuurliefhebber geweest. Het was een ver van mijn bed show, ik kende niemand die veganistisch at, en eigenlijk ook geen vegetariërs. Ik at zelf dagelijks vlees of vis, en heb er nooit bij stil gestaan waarom je dit niet zou doen.

Flexi

Toen ik na een tijd samenwonen weer alleen ging wonen werd ik flexitariër, deels uit gemak, deels omdat ik veel vegetarisch gerechten lekkerder begon te vonden dan gerechten met vlees. Ik vond dit ook een goede ontwikkeling omdat ik ondertussen wist dat het eten van vlees zwaar belastend is voor ons milieu. Toen ik met mijn vriend ging samen wonen hebben we samen deze trend voortgezet.

Ik volgde in de periode dat ik flexitarier was een aantal veganistische blogs zoals de Groene Meisjes en Lisa Goes Vegan. En maakte regelmatig een recept van deze blogs. Maar zelfs toen heb ik nooit echt met het idee gespeeld vegan te gaan leven omdat het mij te moeilijk leek (achteraf gezien geheel onterecht natuurlijk).

Gezondheid

In 2015 ben ik een aantal weken ziek geweest, ik had hevige buikpijnaanvallen waardoor ik niet kon werken en amper de deur uitkwam. Na tal van doktersbezoeken was de oorzaak hier van nog steeds niet bekend. Ik ben het toen bij mezelf gaan zoeken. Ik wist dat je voedingspatroon veel te maken kan hebben met gezondheidsproblemen. Na mezelf goed ingelezen te hebben in gezondheidseffecten van plantaardig eten, was ik overtuigd. Dit moest ik gaan proberen om van die vervelende buikpijnaanvallen af te komen. Gelukkig stond mijn vriend hier ook voor open en begonnen wij samen aan dit avontuur.

Wij zijn redelijk cold turkey plantaardig gaan eten. We wisten niet zo goed waar we moesten beginnen en het kostte ons veel tijd om goede recepten te vinden en de producten bij elkaar te zoeken. Wat we vooral lastig vonden was buiten de deur eten, want hoe ging je, je familie of vrienden duidelijk maken dat je geen dierlijke producten wilt eten. Of wat doe je in een restaurant? Daar hebben we dan in het begin ook wel eens mee gesmokkeld. Dit voelde achteraf eigenlijk nooit goed. En al vrij snel gaven wij onze eetwensen duidelijker aan in restaurants en wanneer we gingen eten bij andere.

Met mijn gezondheid ging het ondertussen een stuk beter. Ik had nog nooit zo veel energie gehad, mijn dagelijkse hoofdpijn was verdwenen en ook mijn buik was eindelijk rustig. Ik had eerder bijna dagelijks een opgezwollen buik en regelmatig buikpijn, na de overstap naar plantaardige voeding komt dit nog maar zelden voor. Ik heb al langere tijd last van eczeem, dit was eerder het hele jaar door aanwezig. Nu merk ik het alleen nog maar met weersomslagen.

Logisch

Nadat ik al een tijdje volledig plantaardig at, vond ik het een logische stap om helemaal geen dierlijke producten meer te gebruiken. Dat leren jasje zat toch niet meer zo lekker nu ik wist hoeveel dierenleed er aan vast kleefde, deze gaf ik aan een vriendin. Ik maakte de cosmetische producten die ik nog had op, en verving deze langzaam door diervriendelijke varianten. Ook met mijn kledingkeuzes houd ik rekening met de diervriendelijkheid van de kleding. Ik draag geen kleding van leer, bont of wol.

Hoewel ik ben begonnen met plantaardig eten voor mijn gezondheid houd ik mijn veganistische levensstijl vol om ethische redenen. Ik eet namelijk helemaal niet altijd zo gezond en kan enorm genieten van een vegaburger op z’n tijd, een flinke klodder vegan mayo en vegan kaas.

Na het zien van verschillende documentaires en het lezen van artikelen over dierenwelzijn en milieuproblematiek, sta ik 100% achter deze keuze. En vind ik het eigenlijk jammer dat ik mezelf hier niet eerder in had verdiept. De grootste reden voor mij om vegan te leven is dan ook het dierenwelzijn en de toenemende milieuproblematiek.

Vegan groente quiche

Dat je als veganist niets hoeft te missen bewijst dit recept voor vegan quiche wel! Geloof me, een quiche zonder ei en room smaakt echt heerlijk hoor!

Ingrediënten

Voor de bodem: 

 • 275 g bloem
 • 1/2 tl zout
 • 160 g kokosolie (op kamertemperatuur)
 • 50 a 150 ml ijskoud water

Voor de vulling:

 • 1 el olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 groene paprika, grof gesneden
 • 250 g broccoli, gesneden in roosjes
 • 125 g kastanje champignons, in plakjes
 • 500 g tofu, uitgelekt
 • 1 tl van elk: kurkuma, oregano, basilicum, rozemarijn, tijm
 • Zout en peper naar smaak
 • 160 ml plantaardige melk
 • 6 zongedroogde tomaatjes, gesneden in reepjes

Bereiding

Voor de bodem:

 • Voeg de bloem en het zout toe aan een grote kom en meng. Voeg vervolgens de kokosolie toe per lepel. Meng het geheel met een deegsnijder of vork door elkaar tot je een fijne kruimel-achtige structuur krijgt zoals nat zand.
 • Voeg het ijskoude water eetlepel voor eetlepel toe en meng met een houten spatel. Voeg zoveel water toe tot het een deeg vormt en aan elkaar gaat plakken.
 • Kneed het deeg goed voor een aantal minuten op een bebloemd werkblad tot je een soepele deegbal hebt. Vorm het deeg tot een grote ronde schijf en rol het uit tot het in je bakvorm past.
 • Leg het deeg in de bakvorm en druk het lichtjes aan zodat de vorm helemaal bekleed is met het deeg. Leg de bakvorm in koelkast tot je klaar bent met de vulling.

Voor de vulling:

 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Verhit de olie in een grote pan en bak fruit hierin de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de champignons, paprika en broccoli toe en bak tot in ongeveer 8 a 10 minuten zacht en gaar.
 • Blend in een keukenmachine de tofu, kruiden, zout, peper en plantaardige melk tot een glad mengsel. Roer het mengsel door de gebakken groente en voeg ook de zongedroogde tomaat toe.

En bakken maar

 • Haal de bodem uit de koelkast en stort hier de vulling in. Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 220 graden voor ongeveer 30 minuten. De quiche is gaar als de randen goud-bruin zijn en wanneer er een tandenprikker droog uit komt wanneer deze je in het midden prikt.
 • Verdeel de quiche in stukjes en serveer met bijvoorbeeld een groene salade.

Eet smakelijk!

Merel – www.blackbirdsandcakes.nl

GERELATEERDE BLOGS

Thaise pindasoep met spitskool

Dit is een heerlijke maaltijdsoep voor de wat koelere zomeravonden. Ingrediënten: 3 teentjes knoflook gesnipperd Druivenpit-olie Verse koriander Halve rode peper in ringen 2 cm verse gember gesnipperd of geraspt

Lees verder

Pompoen-pecanburger

Vandaag delen we een recept met pompoen en noten, een topcombinatie. We maken zelf een burger met pecannoten, amandelen en hazelnoten. Een stevige, eiwitrijke burger waar je een flinke work-out

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.