fbpx
Drie keer groente maar dan anders
– Sanne Verhoef – www.hetgrotegroenegeluk.nl

De categorie waarin ik vandaag drie recepten heb verzameld is “groente maar dan anders”. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar als je de recepten hieronder ziet, snap je het denk ik wel. Dit zijn allemaal recepten waar groente op een andere manier in is verwerkt dan standaard. En ik blijk zo veel van dit soort recepten op m’n blog te hebben staan, dat ik binnenkort nog wel een tweede (en misschien zelfs derde) lijstje van drie recepten in deze categorie kan delen!

Havermoutmuffins met courgette en wortel

Ik ben groot fan van havermout, als warme havermoutpap in de winter of overnight oats in de zomer, maar vooral ook als ingrediënt om mee te bakken. Zo bak ik er heel vaak muffins mee. Voor de variatie, en ook afhankelijk van wat ik op dat moment in huis heb, doe ik er steeds net wat anders in. Meestal is dat fruit, maar ook met geraspte wortel (of wortelpulp die overbleef na het maken van een sapje) had ik ze al eerder gemaakt, dan smaken ze naar carrot cake.

Toen ik een keer courgettes in huis had, leek het me leuk om eens proberen of dat ook werkt. Ik vond het een geslaagd experiment, de muffins waren supersmeuïg van binnen en lekker zoet door de rozijnen. Ik beloof je, als je deze muffins eet, heb je niet het idee dat je groente zit te eten, maar toch krijg je ongemerkt bij je ontbijt al een deel van je dagelijkse portie groente binnen. Ik word daar blij van!

Recept

Voor 9 muffins heb je nodig:

  • 250 gram havermout
  • een halve courgette (150 gram)
  • 100 gram wortel
  • 100 gram rozijnen
  • 200 milliliter rijstmelk (of andere melk naar keuze)
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • kokosolie voor het invetten van het muffinbakblik

Week de rozijnen eventjes in warm water. Dit voorkomt dat ze snel zullen verbranden tijdens het bakken van de muffins. Doe de wortel en de courgette in de keukenmachine en maal ze even tot je kleine stukjes hebt. Doe dit daarna in een kom en voeg de havermout, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en zout toe. Roer even goed door en doe er daarna de melk bij. Meng alles nogmaals goed door en voeg als laatste de afgegoten rozijnen toe en roer deze ook door het beslag.

Smelt een beetje kokosolie en vet hier een muffinbakblik mee in en verdeel daarna het beslag over het blik. Bak de muffins 30 minuten in de oven op 200 graden. Als ze nog warm zijn, zijn ze nog niet heel stevig en kunnen ze snel breken als je ze uit het blik probeert te halen. Tijdens het afkoelen worden ze steeds steviger. Probeer dus geduldig te wachten tot de muffins zijn afgekoeld en maak ze daarna voorzichtig los uit het blik.

Comfort food: groentefrietjes met knoflooksaus

Soms heb je behoefte aan comfort food, en dan is dit recept voor heerlijke (en ook nog eens heel fotogenieke) groentefrietjes met knoflooksaus absoluut een aanrader. Comfort food met een gezonde twist! Niet alleen lekker met deze romige knoflooksaus van zijdentofu, maar ook met bijvoorbeeld guacamole of hummus.

Recept

Voor de groentefrietjes heb je nodig:

  • twee pastinaken
  • twee kleine zoete aardappels (of een grote)
  • twee wortels (ik had regenboogwortels, een gele en een paarse)
  • een handje takjes verse tijm
  • twee eetlepels kokosolie
  • zeezout

En voor de knoflooksaus:

  • 300 gram zijdentofu
  • twee tenen knoflook
  • een theelepel azijn of citroensap
  • zout
  • peper

Was de groenten en snij er frietjes van (laat de schil eraan). Verdeel de frietjes over een bakblik. Zorg ervoor dat de frietjes los liggen en elkaar niet overlappen, anders bakken ze niet goed. Als je oven en bakblik niet zo groot zijn (zoals bij mij het geval is), bak de frietjes dan in twee ladingen. Smelt de kokosolie en verdeel die goed over de frietjes. Haal de blaadjes van de takjes tijm en verdeel die ook over de frietjes. Bak de frietjes ongeveer 30 minuten op 200 graden, tot ze mooi goudbruin zijn. Schep de frietjes halverwege een keer om. Strooi er na het bakken wat zeezout over.

Voor de knoflooksaus giet je de zijdentofu goed af en doe je deze daarna met de knoflook, de azijn of het citroensap en zout en peper naar smaak in de keukenmachine. Even goed door elkaar mixen en je knoflooksaus is klaar. Als je daar tijd voor hebt, is het lekker om de knoflooksaus wat eerder te maken, dan kunnen de smaken er goed intrekken en wordt het nog lekkerder.

In plaats van de verse tijm op de frietjes kun je natuurlijk ook kiezen voor andere kruiden. Gebruik bijvoorbeeld verse of gedroogde rozemarijn, of paprikapoeder. Of probeer eens een combinatie van verschillende kruiden! En ik heb nu een knoflooksaus gemaakt die door de zijdentofu heerlijk romig is, maar de frietjes zijn ook lekker met een andere dip naar keuze. Hoe dan ook, het is heerlijk comfort food!

Geroosterde bloemkool met een tahinsausje

Bloemkool vind ik normaal gesproken maar een beetje een saaie groente. Ik vind het op zich wel lekker, maar word er niet heel enthousiast van. Tot ik in een restaurant een keer gefrituurde bloemkool kreeg, en dat is echt een heel ander verhaal. Dat was zo lekker, dat ik nog een tweede portie heb besteld.

Nou ben ik zelf niet zo van het frituren, maar wat je kunt frituren kun je vaak ook prima in de oven maken, dus ik ben gaan experimenteren met geroosterde bloemkool uit de oven en ik vind het experiment geslaagd! Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder in een keer een hele bloemkool heb opgegeten, maar ik heb met gemak de hele bak geroosterde bloemkool met tahinsaus gegeten als lunch en het was heerlijk!

Recept

Je hebt nodig:

  • een bloemkool
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepel citroensap
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • 4 eetlepels water
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • handje verse peterselie
  • zout & peper

Snijd de bloemkool in roosjes en leg deze in een bakblik. Pers de knoflook erboven uit en voeg ook de olijfolie, één eetlepel citroensap (de andere heb je straks nodig voor het sausje) en zout en peper naar smaak toe. Meng alles goed met je handen, zodat de bloemkool overal goed bedekt is. Bak de bloemkool in de oven op 175 graden voor 40 minuten. Roer de bloemkool tussendoor een paar keer door.

De bloemkool wordt zo lekker gebakken van buiten, maar blijft nog een klein beetje knapperig van binnen. Ik vind dat persoonlijk heerlijk, maar mocht je meer van zachte bloemkool houden, kook de roosjes dan eerst een paar minuten voordat je ze met de andere ingrediënten in het bakblik doet. Laat ze dan wel even goed uitlekken, want als ze te nat zijn bakken ze niet goed!

Terwijl de bloemkool in de oven zit, rooster je de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en maak je het sausje door de tahin, de andere eetlepel citroensap en het water te mengen. Dit gaat het beste met een vork of een kleine garde. Eerst lijkt de tahin niet te willen oplossen, maar na een tijdje krijg je een romige saus. Als je ’m nog te dik vindt, kun je wat extra water toevoegen.

Doe de geroosterde bloemkool in een schaal, giet het tahinsausje erover en garneer met de geroosterde sesamzaadjes en de peterselie. Lekker als onderdeel van een avondmaaltijd, maar ook heerlijk om zo als salade te eten, zowel warm als koud.


Sanne Verhoef www.hetgrotegroenegeluk.nl, ook te vinden op Facebook en Instagram.

Eerder verschenen op https://hetgrotegroenegeluk.nl/2017/11/29/recepten-drie-keer-groente-maar-dan-anders.

GERELATEERDE BLOGS

Barbecueën als een baas

Giulia Califano – renmeisje.com – Ik ben dol op barbecueën! Ja, zelfs als veganist. Barbecueën staat voor mij gelijk aan mooi weer, goed gezelschap en smaakvol eten. Met de juiste

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.