fbpx
Vegan Mythbusters

Ik had ze vroeger ook: vooroordelen. Over mensen die geen vlees eten. En zeker over mensen die dan ook nog eens geen melk, eieren en boter eten. ‘Wat eten ze dan?’, dacht ik. Er zijn een aantal stereotypen over vegans die niet helemaal kloppen. Ik kreeg ik ze ook wel eens te horen. ‘Dan kun je toch alleen maar sla eten?’. Misschien heb jij ook je voedingspatroon aangepast. Op welke manier dan ook. En kreeg je een soortgelijke reactie. In deze blog zijn drie veelgehoorde vegan myths busted!

Vegans eten als konijnen; alleen maar sla en wortels

Op een werkdag nam ik gewone boterhammen mee en een collega zei: “dat eet je wel?”. Ik zei: “denk je dat ik alleen maar sla en wortels eet?” “Nou, eigenlijk wel”, was zijn antwoord .

Alleen maar sla en wortels? Nee hoor. Ik zou het er voor over hebben om dieren te sparen, maar alleen maar sla is echt niet nodig en ook veel te eenzijdig trouwens. Ik eet echt wel eens een patatje. Heerlijk toch? Moet echt wel kunnen. Ik hou erg veel van taart en die maak ik regelmatig. Een heerlijke vegan aarbeienkwarktaart of een mangotaart? Dat sla ik echt niet af! Hetzelfde geldt voor chocola. Vooral de pure varianten van Tony Chocolonley! Of Oreos! Allemaal vegan. En ’s avonds? Een heerlijke curry of een pasta pesto. Het kan allemaal!

Vegans willen anderen koste wat kost overtuigen van hun levensstijl

Veel mensen hebben het idee dat vegans hardcore activisten zijn die niets anders doen dan mensen proberen te overtuigen van hun leefwijze. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Tuurlijk, ze bestaan, maar de meeste vegans die ik ken zijn gewoon lief voor alles en iedereen. Ze leven met liefde voor mens, dier en planeet en dat zijn fijne mensen om bij in de buurt te zijn. Ze denken bewust na over eten, over het behoud van de planeet en over dierenwelzijn.

Als het onderwerp van dierenwelzijn, milieu of gezondheid in combinatie met het eten van vlees aan bod komt, ja, dan geven ze zeker hun mening. En als je doorvraagt, krijg je meer te horen, want de meeste vegans weten waar ze het over hebben. Maar koste wat het kost overtuigen? Nee hoor. Het gaat juist om de gedachte dat iedereen zijn eigen keuze moet mogen maken over wat hij wil eten en waarom.

Vegans zijn hippies met geitenwollensokken

Ze zijn er zeker wel, vegan hippies, maar dat betekent niet dat alle vegans hippies zijn. Alle vegans die ik ken dragen gewone schoenen, geen sandalen, ze dragen gewone spijkerbroeken, brillen en jurkjes.

Het is vaak niet te zien wanneer iemand vegan is. Wat ik wel grappig vind is om een vegetariër/vegan te herkennen in de supermarkt op het moment dat de boodschappen op de band worden gezet. Bij de soja yoghurt denk ik ‘hmmm misschien’, bij de hummus denk ik ‘kan zo maar’, bij de Garden Gourmet balletjes ‘nice, vegetariër’, maar bij de Wilmersburger kaas denk ik ‘kan niet missen’.

Petricia Siepman – www.plantmadepretty.com

Eerder verschenen op www.plantmadepretty.com.

GERELATEERDE BLOGS

Thaise pindasoep met spitskool

Dit is een heerlijke maaltijdsoep voor de wat koelere zomeravonden. Ingrediënten: 3 teentjes knoflook gesnipperd Druivenpit-olie Verse koriander Halve rode peper in ringen 2 cm verse gember gesnipperd of geraspt

Lees verder

Pompoen-pecanburger

Vandaag delen we een recept met pompoen en noten, een topcombinatie. We maken zelf een burger met pecannoten, amandelen en hazelnoten. Een stevige, eiwitrijke burger waar je een flinke work-out

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.