– Rob Möhlmann – www.lekker-leven.com –
Mijn naam is Rob en mijn reis naar een gezonde levensstijl begon op 23 december 2012. Ik had er genoeg van dat ik één of twee keer naar de sportschool stoof om mezelf weer strak en fit te sporten, om het vervolgens na een aantal maanden weer te laten versloffen. Ik voelde me dik en was teleurgesteld dat ik het niet kon volhouden.
Via Twitter volgde ik iemand die regelmatig berichten plaatste over bootcamps. De foto’s die zij deelde maakte mij nieuwsgierig. Via het internet zocht ik of er in Uden ook bootcamps werden georganiseerd. De eerste hit was direct raak. Reactief Uden, een vereniging voor fysieke, mentale en sociale conditietraining. Op hun website las ik: “RAU is een vereniging voor fysieke, mentale en sociale conditietraining. Onze holistische aanpak zorgt er voor dat je weer plezier krijgt in een gezonde levensstijl!”
Holistische aanpak? Plezier in een gezonde levensstijl? Dat was wat ik zocht. Direct nam ik contact met ze op. Al snel kreeg ik de uitnodiging om gezellig mee te komen sporten. Vanaf die allereerste keer in december 2012 ben ik niet meer weggeweest.
De holistische aanpak van Reactief Uden hielp mij in te zien dat gezondheid van meer dingen afhangt dan bewegen alleen. Je gezond voelen betekent naast fysieke fitheid ook een gezond eetpatroon, training en onderhoud van sociale en mentale eigenschappen en vooral meer bewustzijn van het heden (mindfulness).
Langzaam maar zeker ontwikkelde ik mijn kijk op eten. Wat stopte ik eigenlijk dagelijks in mijn mond en was dat wel goed voor mij? Zo kwam ik er achter dat ik het heft in eigen handen moest nemen als ik echt gezonder wilde gaan leven.
Veganchallenge
Meer en meer begon ik over gezondheid te lezen. Getriggerd door de film ‘Forks Over Knifes‘ en ‘Super Juice Me‘ van Jason Vale, besloot ik op 1 oktober 2014 een maandje geen vlees meer te eten. Ik meldde mij aan bij de Veganchallenge en maakte voor het eerst in mijn leven kennis met een plantaardig eetpatroon.
Na een maand sprak ik met mijn vriendin en zei haar dat ik me schoon voelde. Dat klinkt misschien gek maar mijn lijf voelde opgeruimd, vitaal en krachtig. Ik heb energie voor twee en huppel als een jonge God de trap af (analyse van mijn vriendin). Hoewel ik vreesde dat het moeilijk zou worden, heb ik die eerste maand totaal niet als een uitdaging ervaren. Al vanaf dag één voelde het goed. Het voelde zelfs zo goed dat ik besloot om mijn plantaardige levensstijl nog even voort te zetten.
Wat ik erg fijn vind aan plantaardig eten is dat je je geen zorgen hoeft te maken hoeveel je eet. Geen calorieën tellen dus. Ik eet meer dan voldoende en toch voel ik me niet overdreven vol. Wel heel verzadigd. Plantvoedsel bevat precies de juiste hoeveel vet en zorgt voor directe energie.
Vijf maanden verder
Toen ik aan dit avontuur begon wist ik niet welke impact dit op mijn leven zou hebben. Natuurlijk wist ik dat het eten van meer groente en fruit zou bijdragen aan een betere gezondheid. Maar het volledig wegsaneren van vlees en zuivel was voor mij een nieuwe ervaring. Inmiddels was ik vijf maanden verder en was ik overtuigd dat een plantaardig eetpatroon één van de beste keuzes is die ik in de afgelopen tijd had gemaakt.
Wat ik ook leerde is dat plantaardig eten helemaal niets te maken heeft met konijnenvoer. Deze uitspraak hoor ik nog wel eens wanneer ik aan mijn schaal met groente zit tijdens de lunchpauze op mijn werk. Plantaardig eten is verre van dat. Als je mij al wat langer volgt heb je vast de verschillende recepten op mijn website www.lekker-leven.com voorbij zien komen. Tijdens mijn plantaardige ontdekkingstocht heb ik persoonlijk nog nooit zoveel kleur op mijn bord gehad en nog nooit zo divers gegeten. Het is werkelijk ongelooflijk hoeveel smaken je vergeet wanneer je eenzijdig eet. (vleeseters eten meestal eenzijdig)
Mede door het switchen naar een plantaardig eetpatroon zijn mijn smaakpapillen geëxplodeerd. Kun je je voorstellen dat ik aan het einde van de challenge helemaal geen behoefte had om te stoppen? Waarom zou ik?
Langzaam transformeerde ik van een vleeseter naar een planteneter. Mijn gezondheid veranderde spectaculair. Ik viel af en voelde me fitter en fitter worden. Ik slaagde er zelfs in om na 35 jaar van hormoonpillen af te komen. Inmiddels eet ik al ruim drie jaar geen vlees, geen vis en geen dierlijke zuivel meer.
Persoonlijke ontwikkeling
Naast alle ervaring op voedingsgebied gebeurde er nog iets moois. Ik kreeg meer oog voor dierenwelzijn. Nooit eerder stond ik stil bij de dieren wanneer ik mijn mes in een sappig biefstukje zette. Nooit eerder vroeg ik mij af waarom ik wel een stukje rundvlees kon eten maar niet het malse dijbeen van een Golden Retriever. Nooit heb ik mijzelf de vraag gesteld waarom ik vroeger wel eens chicken wings at bij McDonald’s, maar hier nooit aan dacht wanneer ik mij verbaasde over de gracieusheid van een zwaan. Een verklaring hiervoor vind je in de video ‘The secret reason we eat meat‘ van psychologe Dr. Melanie Joy. Op heldere maar schokkende wijze legt zij uit hoe wij vanaf onze geboorte worden beïnvloed. Vlees eten wordt ons met de paplepel ingegoten. Vlees eten is normaal, het is natuurlijk en het is nodig om gezond te blijven. Maar is dit zo? Inmiddels stapelen de bewijzen zich op dat het tegenovergestelde waar is.
Wanneer je de video van Melanie Joy eens goed tot je laat doordringen en je probeert er zonder vooringenomenheid naar te kijken, kun je maar tot één conclusie komen. De vleesindustrie is fucked up en zolang wij met zijn allen vlees blijven eten, stimuleren wij de ondergang van ons eigen bestaan. Kun je dit echt zo zien? Ja, volgens onafhankelijke wetenschappers is de vleesindustrie het allergrootste probleem van de mensheid. Niet alleen ruïneert zij onze planeet maar zijn zij ook medeverantwoordelijk dat er jaarlijks honderdduizenden mensen onnodig lijden aan chronische ziekten zoals obesitas, hart-en vaatziekten, diabetes, kanker, hoge bloeddruk en nierziekten.
Bewustwording
Zo langzamerhand begin je misschien te beseffen dat mijn persoonlijke reis naar een gezonder eetpatroon zonder vlees en zuivel voor een groot deel te maken heeft met bewustwording. Een proces dat naast alle positieve effecten voor mijn gezondheid, mij ook heeft geleerd dat ik in staat ben keuzes te maken die een reflectie zijn voor wat ik denk en voel. In plaats van wat ik ‘geleerd heb’ om als normaal te bezien.
Door de video van Dr. Melanie Joy heb ik geleerd dat zonder bewustwording er geen vrije keuze mogelijk is. Nog niet zo lang geleden zei een goede vriend mij dat wij niet de illusie moeten hebben om de wereld te verbeteren. Persoonlijk denk ik dat iedere keus die wij maken van invloed is op het systeem en op onszelf. De historie laat ook zien dat bewustwording deuren opent naar sociale transformatie. Steeds meer artsen en wetenschappers zien de noodzaak om jarenlange gewoontes te herzien en nieuwe manieren te vinden om onze gezondheid te bewaken. Voeding speelt hierin een belangrijke rol. De stem van mensen die er bewust voor kiezen om geen vlees en zuivel meer te eten groeit met de dag. De positieve ervaringen stapelen zich op en steeds meer artsen beginnen in te zien dat voeding één van de belangrijkste aspecten is om patiënten te begeleiden naar een gezondere levensstijl.
De vlees en zuivel industrie vecht terug. Vanzelfsprekend. Vaak doen zij dit door door misleidende informatie, propaganda en angstmakerij. Maar in plaats van planteneters af te zetten als extreme figuren die alleen maar rauw voedsel eten en geen gezelligheid meer kennen, is een plantaardige levensstijl voor iedereen goed. Het doel van planteneters is een wereld te creëren gebaseerd op compassie in plaats van wreedheid. Een wereld waarin empathie sterker is dan apathie. Authenticiteit in plaats van on-eerlijkheid en gerechtigheid in plaats van onderdrukking.
Dit alles heeft er bij mij voor gezorgd dat ik over veel dingen anders ben gaan denken. De grote billboards die ons willen laten geloven dat we er goed gaan uitzien als we coca cola drinken. Vriendschappen die alleen maar mogelijk zijn wanneer je hetzelfde merk bier drinkt en de farmaceutische industrie die wel vaart bij een zieke maatschappij.
Daarom is mijn stap naar een plantaardige levensstijl één van de beste keuzes die ik de afgelopen tijd heb gemaakt. Ik voel me niet alleen fitter en gezonder, maar ik ben mij ook veel meer bewust geworden van mijn bijdrage aan deze planeet en aan mijn omgeving.
Rob Möhlmann – www.lekker-leven.com