– Robert Bridgeman en Petricia Siepman –
Het is een groot misverstand dat je vlees nodig hebt voor eiwitten. Veel dieren halen eiwitten uit planten. Die schakel van koe, varken of kip is overbodig als je dat zou eten voor de voedingsstoffen. Je kunt ook rechtstreeks de plant eten.
Het verschil maakt het verschil
Wat is het verschil tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten? Eiwitten uit dierlijke producten zijn gewoon eiwitten. Deze moet je lichaam zelf nog omzetten in aminozuren. Deze bevatten geen vezels, geen volledigheid aan vitaminen en vaak geen antioxidanten. Je lichaam vindt het moeilijk om deze (vooral later op de dag) te verteren. Eiwitten uit plantaardige bronnen zijn al aminozuren. Deze komen dus in optimale staat je lichaam binnen. Je lichaam hoeft deze aminozuren alleen nog maar naar de juiste plek te sturen om daar de nodige combinaties te maken. Verder bevatten deze plantaardige eiwitbronnen vezels, een compleet plaatje vitaminen en antioxidanten. En ooit gehoord van een eiwittekort? Wanneer je genoeg (planten) eet op een dag is een eiwittekort onmogelijk.
Waar je veel proteïne uit haalt?
- Sojaproducten en sojabonen (tempeh, tofu, vleesvervangers, Edamamebonen)
- Kikkererwten, linzen, bruine bonen en andere peulvruchten
- Spinazie, broccoli, boerenkool, groene bladgroentes en andere groente
- Paddenstoelen
- Een combi van volkorenbrood met humus (dit zorgt voor een hoge beschikbaarheid van eiwitten, vooral wanneer je hier een bron van vitamine C aan toevoegt)
- Zeewier(producten), spirolina, tarwegras en kiemen
- Hennepzaad, chiazaad en lijnzaad (ook goede bronnen van omega 3)
- Andere zaden en noten
- Fruit (abrikozen, kiwi, zwarte bessen, sinaasappels, banaan, cantaloupe, perzik, frambozen, pruimen, etc)
- Quinoa, rijst, havermout, volkoren pasta, volkoren brood, couscous en boekweit.
En nog heel veel meer. Je kunt beter vragen: in welke planten zitten er geen eiwitten. So, where do you get your protein? Kijk hier voor recepten.