fbpx
Het begon bij voeding

– Wendy Walrabentstein – Diëtist-onderzoeker –

Wendy Walrabenstein is diëtist-onderzoeker, gespecialiseerd in Lifestyle Medicine en plantaardige voeding. Hoe verliep haar eigen pad (en dat van haar man Leo) naar een overwegend veganistisch bestaan?

Als diëtist gespecialiseerd in plantaardige voeding is het vrij logisch dat mijn weg naar een overwegend veganistisch bestaan startte bij de gezondheidsvoordelen. Je hoeft je niet ver te verdiepen in de voedingswetenschap om tot de conclusie te komen dat een overwegend plantaardig voedingspatroon voor vrijwel iedereen de beste keuze is. Het risico op nagenoeg alle welvaartsziektes is significant lager onder veganisten dan onder omnivoren, dus wat let je?

Het begon dus bij voeding en mijn man hoefde ik niet te overtuigen, want die had eigenlijk al besloten dat hij vegetariër wilde worden, simpelweg omdat hij van dieren houdt. Stoppen met vlees, vis en op een zeker moment ook zuivel, kaas, eieren. Het verliep eigenlijk heel organisch.

En toen gingen we nieuwe schoenen kopen. Mijn man houdt heel erg van mooie schoenen (hij ontwierp ze ooit, in een ver verleden) en hield een prachtig paar voor mijn neus. Tegelijkertijd bedachten we allebei dat de schoenen (natuurlijk) van leer waren. We hebben ze weggezet en zijn nog steeds zoekende. Want echt, er zijn goede ontwikkelingen gaande, maar ik wil echt geen plastic schoenen! En ananasleer is super interessant, maar schoenen met bloemetjes erop… schattig, maar niet voor mij. Dus alle luxe schoenenboeren en hippe sneakerproducenten: kom op! Er ligt een wereld open.

Maar dat terzijde. Je gaat dus steeds een stapje verder. Naast het gezondheidsaspect was dit filmpje van Melanie Joy voor mij ook belangrijk bij die ‘next step’ (als je op het wieltje klikt kun je de ondertiteling naar het Nederlands zetten):

Het zit dus zo diep in onze cultuur gevangen dat we wel koe, maar geen hond te eten, dat we – bij wijze van spreken – tijdens het eten van een entrecote bespreken hoe vreselijk het is dat Koreanen hond eten.

Is dat niet een beetje vreemd? Na het zien van dit filmpje werd het veel meer voor mij dan alleen maar gezondheid en lieve dieren. Ik wil niet meer dat dieren lijden voor mijn plezier.

Waar ik blij mee ben? Familie en vrienden die vragen: ‘Maar Wendy, waarom geen wollen trui, die schapen moeten toch geschoren worden?’ Ik ga het antwoord hier niet geven (je kan op de website van Peta diverse artikelen vinden over de wolindustrie, zoals deze), maar het zijn voorbeelden van vragen van mensen die wel willen weten hoe het zit. Dat is zo’n mooie ontwikkeling!

Ik streef niet naar perfectie en ben ook zeker niet perfect. Maar ik zoek wel naar een wereld zonder dierenleed, een gezondere wereld met meer compassie, meer zorg voor de aarde en voor elkaar. Je hoeft echt niet direct veganist te worden, maar begin daar waar het voor jou het gemakkelijkst is. Hoe lekker is rood vlees nou echt, laat toch staan! Je zal zien dat je je uiteindelijk zowel mentaal als fysiek beter gaat voelen!

Wendy Walrabenstein

Voor Stoppen met Vlees schreef Wendy Walrabenstein een stappenplan met weekmenu en recepten om jou te inspireren op weg naar een plantaardige levensstijl. 

Meer weten? Kijk ook op www.walrabenstein.nl.

GERELATEERDE BLOGS

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.