– Joyce Hartman – De Grillende keukenmeid –
Groenten zijn een verrijking voor elke maaltijd. Behalve dat ze gezond zijn en veel vitaminen bevatten, zijn groenten ook gewoon heel lekker. En mocht je nou je stukje vlees van de barbecue missen, lenen groenten zich er prima voor om gegrild te worden, zowel op de barbecue als in de grillpan. Op die manier krijg je toch die rokerige smaak, zonder dat daar vlees aan te pas hoeft te komen!
1. Courgette carpaccio
We kennen allemaal deze familie van de komkommer, maar hij is veel veelzijdiger dan z’n waterige vriend. Je kunt er slierten van maken zodat je courgetti hebt in plaats van spaghetti, je kunt ‘m stomen, bakken én grillen. Je kunt de courgette zowel in de lengte als in de breedte in plakken snijden, deze plakken grillen en ze verwerken in een gerecht. Wil je nou echt alles uit de gegrilde courgette halen? Dan is deze carpaccio van gegrilde courgette misschien iets voor jou!
Het enige wat je nodig hebt is 1 courgette, granaatappelpitjes, rucola, balsamicostroop en zout en peper naar smaak.
Snijd de courgette in plakjes, grill ze en verdeel ze over een bord. Doe er naar smaak peper en zout over, besprenkel met wat balsamico en garneer met de granaatappelpitjes en de rucola.
2. Aubergine tapas
Aubergine kun je op ontzettend veel manieren gebruiken. Ik heb ooit een pasta met gestoofde aubergine gegeten, en dat was echt om je vingers bij af te likken. Wist je dat er zelfs recepten bestaan waar men een soort baconvervanger maakt van aubergine? Wij gaan niet moeilijk doen met deze mooie paarse groente. Alles draait om grillen, dus je raadt het al, gegrilde aubergine it is! Het leuke hieraan is dat we er een soort snack- of tapasachtig hapje van maken.
Snijd 1 aubergine in plakjes en grill deze om en om. Serveer deze met een zelfgemaakte yoghurtdip van twee eetlepels ongezoete sojayoghurt, 1 theelepel currykruiden (bijvoorbeeld vadouvan) en 1 teen knoflook. Meng dit allemaal goed door en gebruik dit om je aubergine in te dippen.
3. Witte kool side dish
Iets minder voor de hand liggend om te grillen is misschien witte kool, maar dat maakt het alleen maar spannender. Met het juiste sausje erbij in combinatie met de rokerige smaak van de gegrilde kool, is dit echt een heel lekker bijgerecht!
Snijd 1 witte kool in vieren en snijd die stukken ook weer doormidden. Gebruik hiervoor een groot, scherp mes en een snijplank die niet wegglijdt, want anders snijd je je zo in de vingers. Grill de stukken kool per kant een paar minuten tot ze ietwat zacht zijn.
Voor de saus: snijd 1 ui in blokjes en bak deze gaar. Meng nu 1 eetlepel mosterd en 1 eetlepel plantaardige mayo door elkaar. Voeg daarbij de ui toe en 2 theelepels suiker of agavesiroop. Roer alles goed door en besprenkel over je gegrilde kool. Dit recept is ook prima te bereiden op de barbecue. Op die manier wordt je kool nóg rokeriger van smaak en je zult je gasten verbazen met dit niet zo voor de hand liggende recept!
4. Aardappel snack
Is aardappel een groente? Officieel zijn het eetbare knollen, en knollen zijn groenten dus we nemen de gok. Een nadeel van aardappels is dat ze ongekookt keihard zijn. Het beste is dus, als je aardappels gaat grillen, deze in z’n geheel met schil en al te koken, een dagje in de koelkast te laten afkoelen en daarna pas in stukken te snijden om te grillen. Ga je ze namelijk grillen als ze net gekookt zijn en dus nog warm zijn, dan vallen ze uit elkaar, en heb je gegrilde aardappelpuree. Misschien is dat ook wel heel lekker, maar niet de bedoeling. 😉
De hoeveelheid aardappels en wat je erbij eet, ligt helemaal aan jou. Bij gekookte aardappels is het ongeveer 250 gram per persoon, maar je kunt de gegrilde aardappel ook als bijgerecht serveren of om een gezonde snack op tafel te zetten. Je kunt alle kanten op! En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle sauzen die je erbij kunt eten. Knoflooksaus, ketchup, chilisaus, mayo, mosterdsaus, noem maar op. De mogelijkheden zijn eindeloos.
5. Groentespiesjes
Wil je nu helemaal de blits maken met gegrilde groenten, dan kun je ook een spies vol met groenten rijgen en deze grillen. Leuk voor op de barbecue, maar ook prima als een lekker maaltje!
Je kunt alle kanten op met deze spies. Cherrytomaatjes, bosui, blokjes (zoete) aardappel, spruiten, stukken ui, courgette, aubergine, paprika, champignon, noem maar op. je kunt er zelfs nog blokjes tofu aan rijgen voor een extra dimensie. Let wel op dat je harde groenten zoals spruiten en aardappel eerst even voorkookt. Op die manier hebben alle groenten aan je spies dezelfde bereidingstijd en is niet je ene groente keihard en niet gaar en je andere groente té gaar en helemaal snotterig.
Grilltips
Ik noem mijzelf De Grillende Keukenmeid en dat is niet voor niets. Behalve dat je bijna álles kunt grillen, zijn er ook een paar basistechnieken nodig om het grillen onder de knie te krijgen. Zo begint het bij de pan. Grill altijd in een hete pan. Je moet gesis horen als je iets in de pan legt, anders is je pan niet heet genoeg. Het voordeel van grillen is dat je weinig olie nodig hebt. Wat ik doe, is een beetje olie op een bord of in een schaaltje en dat smeer ik dan uit op de grillpan met een siliconen bakkwastje. Deze zijn voor een paar euro te koop. Verder is het handig om de groenten die je gaat grillen niet te dun te snijden. Houd ongeveer een dikte van 2 centimeter aan, omdat je product anders verbrandt en dat zou zonde zijn. Draai je groenten om met een siliconen tang en niet met een vork of iets anders van metaal. Anders krijg je krassen in je pan. En nog iets wat heel belangrijk is bij grillen: geduld. Als je elke keer gaat draaien en kijken, krijg je niet de mooie grillstrepen die je misschien wilt. Grillen is veel meer dan een aangebrand streepje op je voedsel, het is ook een kwestie van aanvoelen. Oefening baart kunst!
Joyce Hartman – DeGrillendeKeukenmeid
www.facebook.com/degrillendekeukenmeid
www.instagram.com/degrillendekeukenmeid