We zijn zo gewend aan ons kommetje yoghurt bij het ontbijt, een boterham is niet compleet zonder kaas en hoe maak je in hemelsnaam lekkere pasta zonder gehakt? Als je wilt beginnen met veganistisch eten kan het nogal overweldigend voelen al die ‘normale’ patronen te moeten doorbreken. Tweeënhalf jaar geleden dacht ik hetzelfde. Wat bleek? Ten eerste hoef je niet eens zo veel patronen te doorbreken en ten tweede gaat er een wereld aan smaaksensaties voor je open zodra je je draai hebt gevonden! Om jou daar een handje bij te helpen zet ik vandaag 5 tips op een rijtje die jou helpen om van veganistisch eten (g)een eitje te maken!

Begin met één-op-één veranderingen

Om dichtbij jezelf te blijven kan het helpen te beginnen met aanpassingen die zo min mogelijk in je normale eetpatroon veranderen. Vervang je yoghurt door sojayoghurt of kokosyoghurt, vervang je kaas door veganistische kaas en ruil je dierlijke gehakt in voor een plantaardige variant. Je zult natuurlijk wel enig verschil in smaak merken (en helaas ook in je portemonnee), maar op deze manier blijf je wel het dichtst bij wat je gewend bent.

 

Check je ingrediënten thuis

Niets is minder beschamend dan een uur doen over je boodschappen omdat je overal in de weg staat terwijl je de ingrediëntenlijst van al je boodschappen leest. In het begin zul je nu eenmaal veel labels moeten lezen, maar na verloop van tijd weet jij precies wat wel en niet veganistisch is. Lang leven online boodschappen doen: de ingrediëntenlijsten staan erbij! Je hoeft dus niet per se online boodschappen te doen maar kunt de websites wel gebruiken om de ingrediëntenlijsten van de producten die je wilt kopen te checken. Vegan? Op je lijstje!

Kook meer in één keer

In het begin ben je wellicht zoekende naar lekkere veganistische recepten omdat je misschien niet gewend bent om bepaalde ingrediënten combineren of zelfs te gebruiken. Het kost je dan veel energie om elke avond iets nieuws op tafel te zetten. Je kunt jezelf die tijd en energie sparen door grotere hoeveelheden tegelijkertijd te koken: heb je voor vandaag een lekker recept uitgezocht, maak er dan direct meerdere porties van zodat je het morgenavond en wellicht overmorgen tijdens de lunch ook kunt eten!

Verwen jezelf

Als je net veganistisch gaat eten bekruipt je misschien het gevoel dat je niets lekkers meer kunt eten. Cake, taart, snoep, chocolade: overal zit wel melk, ei of gelatine in! Al die ingrediënten zijn echter ontzettend gemakkelijk te vervangen. Nee, je kunt niet meer zomaar een willekeurige cake in de supermarkt kopen, maar iets zelf maken is zó veel leuker en lekkerder! Struin het internet af naar iets lekkers waar je je echt op kunt verheugen (of check snel deze recepten) en gebruik je vrije dag om hier optimaal van te genieten. Binnen no-time wil iedereen proeven waar jij van smult!

Bezoek vegan festivals

Serieus, als je ergens geïnspireerd raakt is het wel op vegan festivals zoals VegFest en Veggieworld! Soms krijg je misschien het gevoel dat je er alleen voor staat als iedereen in je omgeving kritische kanttekeningen bij jouw levensstijl zet, maar één voet binnen dit soort festivals en je bent in één klap genezen. Hier voel je je omringd door mensen die tenminste één belangrijke factor met jou gemeen hebben: ze willen geen dieren eten. Je bevindt je te midden van doorgewinterde veganisten die niet eens meer weten hoe vlees smaakt maar ook beginnelingen zoals jij die hier komen leren wat er allemaal mogelijk is. Ik beloof je dat je je ogen zult uitkijken, dat doe ik namelijk ook telkens weer! Veganisme is echt een trend en dat merk je overal. Neem zeker een grote tas mee en voldoende geld, want die paar keer per jaar dat je zo’n festival bezoekt wil je echt inslaan. Talloze nieuwe veganistische producten, diverse aantrekkelijke beursaanbiedingen en héél veel veganistische lekkernijen! Neem vooral je niet-vegan vrienden mee, want wat je hier allemaal kunt ontdekken en proeven overtuigt echt iedereen ervan dat veganistisch eten (g)een eitje is!

Wat vond of vind jij het moeilijkste aan beginnen met veganistisch eten?

Giulia Califano – www. renmeisje.com

Eerder verschenen op www.renmeisje.com