fbpx
8x MAKKELIJK vegan broodbeleg
“Oké, ik wil dat vegan gedoe wel een kans geven… Maar waar moet ik in hemelsnaam mijn boterham mee beleggen?” Een vraag uit de categorie Meest Gestelde Vragen Aan Miriam. Ik heb acht veganistische opties voor je op een rijtje gezet.

Hartig

1. In plaats van kaas

Laten we gelijk met de moeilijkste beginnen. Ja, er is vegan kaas. Of het lekker is, zul je zelf moeten ondervinden. Ik ben er niet zo’n fan van, tenzij je het in een tosti stopt, maar er zijn mensen die zweren bij een plantaardig plakje kaas.

Als ik je er dan een zou mogen aanraden: ga voor Wilmersburger. Dit merk maakt kaas dat naar kaas smaakt, maar ook nog eens de structuur heeft. Je vind het bij de meeste AH’s, Jumbo’s en in bio-winkels.

Toch niet zo’n fan van de vegan kaas? Denk dan maar zo: er zijn nog tig andere dingen waarmee jij je brood kunt beleggen. Daarbij nuttig je niet de melk die voor babykalfjes is bedoeld door echte kaas te mijden. Win win!

2. In plaats van vlees

Maak je daar maar geen zorgen over: De Vegetarische Slager’s got you covered. De producten van De Vegetarische Slager zijn tegenwoordig in bijna elke supermarkt te koop. Naast de beroemde kipstuckjes en andere hippe vleesvervangers, produceert het merk ook lekkere dingetjes voor op brood. Denk hierbij aan vegetarische boterham-, kip-, Italiaanse en Gelderse worst, maar ook – zoals hij dit zelf noemt – petit pâté en petit filet à l’Americain. Die laatste twee heb ik wel eens geserveerd tijdens een brunch met mijn familie en geloof het of niet: ze gingen als eerste op. En er stond ook ‘echte’ filet Americain op tafel. Dus.

Er zijn natuurlijk veel meer merken die plantaardig vlees verkopen. Fan van salami? De diervriendelijke variant bestaat. Snuffel gewoon eens rond bij het vegetarische schap in jouw supermarkt of wip eens langs de bio-winkel. Ontdek zelf wat jij een goede vervanger vindt, als je die nodig hebt natuurlijk.

3. In plaats van zuivelspread

Het eerste wat ik zou zeggen is: ga voor hummus in plaats van zuivelspread. Lekker makkelijk, met de nadruk op lekker. Toch komt het voor dat je gewoon even geen zin hebt in hummus. Snap ik. Een lekkere, vegan zuivelspread of roomkaas vind je bij Ekoplaza onder het merk Soyananda. Maak je het liever zelf? Kan ook. Er staan een heleboel hippe recepten online, maar voor de gehaaste mensen onder ons: ik meng wel eens wat plantaardige kwark met zout, peper en kruiden. Doet het altijd goed!

4. Hummus 2.0

Hummus saai? Welnee! Je moet het gewoon een beetje opleuken met óf een ander smaakje (denk aan rode biet, zongedroogde tomaten, tuinkruiden etc), óf wat extra groenten. Gegrilde groenten over van het avondeten van gisteren? Hup, op je hummus! Extra salade gemaakt? Leg er maar op! Het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Lekker is het sowieso.

Nog steeds geen hummus fan?

Er zijn genoeg alternatieven. Maza verkoopt onder andere muhammara, een pittige paprikaspread, maar ook baba anoesh (een smeersel van gegrilde aubergine), tahina (met sesampasta) en esfenaj, een spinazie amandel dip. Bij de Jumbo vind je de vegan kip-kerrie salade van De Vegetarische Slager. Volgens mij moet dit wel lukken.

Zoet

5. Peanutbutter everything

Ik weet niet wat ik zonder pindakaas zou moeten. Ik eet het ZO veel. Dit is waarom ik een 100% natuurlijke pindakaas ben gaan eten. Dan krijg ik tenminste alleen pinda’s binnen en geen onnodige suikers, milieu onvriendelijke palmolie en andere gekke dingen. Het is in het begin misschien even wennen, zo’n ongezoete pindakaas. Een idee is om het te combineren met wat plakjes banaan.

Ben je allergisch voor pinda’s? Er zijn zo veel andere soorten noten- of zadenpasta’s! Mijn favorieten zijn amandelpasta, cashewpasta en zonnebloempittenpasta. Je kunt het dus ook heel makkelijk zelf maken door ze heeeeeel lang te malen in een goede keukenmachine. Ja, alleen de noten of pitten, dus. Hoe langer je ze pureert, hoe romiger de pasta wordt die zal ontstaan.

6. Fruit

Ik noemde het net al even: pindakaas met banaan, een combinatie die je waarschijnlijk niet geheel onbekend in de oren zal klinken. Ook zonder pindakaas is banaan heel lekker op brood. Niet alleen banaan, trouwens. Ik ben ook gek op appel, alle soorten bessen, kiwi, nectarines, perziken, granaatappelpitjes en dadels. De lijst is langer, maar dit zijn mijn favorietjes. Combinaties krijgen extra punten! Probeer het maar eens. Ik beloof je dat het niet tegen zal vallen (en al helemaal niet als je het combineert met je zelfgemaakte notenpasta of zuivelspread).

7. DIY chocoladepasta

O, jazeker. Je kunt tegenwoordig vegan chocoladepasta in de winkel vinden (meer daarover bij nummertje acht), maar je kunt het bijna net zo makkelijk zelf maken! Met Naturall Pure deelde ik een recept hiervoor. Het enige wat je nodig hebt is hazelnoten, cacao, agave siroop, een scheutje plantaardige melk en een goede keukenmachine. Succes gegarandeerd.

8. Of gewoon uit de winkel

Het zal je verbazen welke producten die jij gebruikt al vegan zijn. Alle soorten pindakaas (tenzij ze een extra smaakje hebben en ineens honing of melk bevatten) zijn sowieso plantaardig, maar ook veel pure chocoladepasta’s. En dus deze AH Basic Duo chocoladepasta! Echt waar. Het volledige overzicht van alle vegan chocoladepasta’s vind je hier.

Hagelslagfan? Kan gewoon! Hier zie je welke merken je moet hebben.

En dan het laatste, veelvoorkomende zoetbeleg: vruchtenjam. Bij vruchtenjam kun je er eigenlijk wel van uit gaan dat het veganistisch is, maar ik kijk altijd even of er toch niet gelatine in deze spread verwerkt is. Vroeger deden ze dat, maar tegenwoordig wordt er in 99% van de gevallen een plantaardige gelatine gebruikt dat pectine heet.

Hoe zit het met boter?

Ervan uitgaande dat je margarine of halvarine op brood smeert: dat zit waarschijnlijk wel goed. De meeste margarines worden uit plantaardige oliën gemaakt. Een enkele keer zit er wat melkvet in, maar de echte boosdoener is een dierlijke vitamine D3. Deze vitamine wordt gewonnen uit schapenwolvet. Not so vegan. Een overzicht van vegan margarines en halvarines vind je hier, maar mijn favoriet is de 100% plantaardige margarine van Becel (en dan het liefste die met walnootolie hihi). Mijn moeder is fan van Wajang, maar vooral omdat zij dat nog van vroeger kent. Wajang gebruik ik altijd in recepten waarbij ik harde boter nodig heb. Deze vind je bij de Plus, Jumbo, Coop, Deen, Hoogvliet… dat soort winkels.

Geen van deze producten is gesponsord. Ik ben er oprecht enthousiast over.


Dit artikel is eerder verschenen op plantbasedbrekkie.com

Door Miriam – The Veggie ReporterPlantbased Brekkie 

GERELATEERDE BLOGS

In een slachthuis in Albertisa

Wij van Stoppen met Vlees kwamen het slachthuis helaas nog niet binnen. Ruth kwam wel een slachthuis binnen en vertelde ons precies wat ze zag en voelde toen ze daar

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.