fbpx
Stoppen Met Vlees: anti-stoffig

– Mark Schadenberg – YourPlantbasedCoach –

“Het lezen van de reden van iemand anders, kan je een nieuw perspectief geven en inspireren om het te proberen!”

Het is bijna vijf uur in de avond en ik kijk naar de drukke Amsterdamse straat waar de toeristen zich schuilen voor de regen en waar de “echte” Amsterdammers door de regen fietsen naar huis, school, werk of de supermarkt. Er wordt gesleept met tassen vol boodschappen en restaurants vullen zich met mensen die graag willen iets eten.

Na mijn hele leven lang opgegroeid te zijn met het eten van vlees, ben ik inmiddels langzaam overgestapt naar een meer plantaardig dieet.

In 2017 ben ik acht maanden bezig geweest met het voorbereiden voor een fitness wedstrijd, waarbij ik gemiddeld 1 kg kip, 6 eieren, 500-750 ml kwark en 3 whey eiwitshakes per dag weg at.

Hoewel dit voor veel sporters een droom is, merkte ik dat ik hier steeds meer moeite mee had. Tijdens de maanden van voorbereiding ben ik ook nog drie maanden in Kuwait geweest, waar ik twee Amerikanen leerde kennen die beide vegan waren. Ik vond dit met name interessant, omdat het enorm lastig is voor vegans om daar aan eten te komen.

Nu denk je vast: “Uh, wat groente, fruit en noten en klaar!”. Maar bij de meeste eetgelegenheden zat de kaassaus al over de groenten of de kip al door de rijst en was de keuze daardoor enorm beperkt. Ik had echt respect voor ze, want één van deze dames heeft maar drie maanden lang bijna alleen maar granola met fruit en noten gegeten. Iets wat nou niet echt een leuke manier van leven is. Maar ze hield het wel vol.

Mede naar aanleiding van deze ontmoeting ben ik mij als personal trainer en vitaliteitscoach meer gaan verdiepen in de vegan / plant-based wereld. Hierbij werd ik steeds nieuwsgieriger en begon ik steeds meer te lezen over de vele gezondheidsvoordelen die veel mensen ervaren bij de overstap naar een plantaardig dieet.

Na mijn wedstrijd in december 2017 had ik veel last van de drang om te snoepen en een constant hongergevoel. Ik had moeite om nog “normaal” te eten en ook de gedachte “alles moet op” kwam 24 uur per dag in mij op. Uiteindelijk daalde ook mijn plezier rondom eten en kreeg ik steeds meer lichamelijke klachten, zoals een slechtere huid, darmklachten, ontstekingen en steeds meer blessures. Omdat ik gelezen had dat een plantaardig dieet mij zou kunnen helpen om van deze cravings af te komen ben ik langzaam de overstap gaan maken.

In december was dit in Amerika nog lastig om vol te houden, maar vanaf januari 2018 ben ik min of meer in één keer 100% omgeslagen. Hier maakte ik overigens niet echt een “big deal”  van of schreeuwende het naar de buitenwereld. Ik deed gewoon iets waarvan ik dacht dat goed voor mij was en mij kon helpen en ik  had eerlijk gezegd nooit verwacht dat het mij zo goed zou bevallen. Het is echt totaal niet lastig geweest om vlees- en zuivelproducten te elimineren en deze te vervangen door plantaardige alternatieven.

“Ik wil het ‘stoffige imago’ van veganisten laten verdwijnen”

Wat merk ik vooral? Dat de meeste mensen eigenlijk geen idee hebben wat een plant-based dieet is. Ook hebben veel mensen een (voor-)oordeel over vegans. Dat ze mensen die vlees eten als “slechte mensen” zien of nergens anders over kunnen praten.

Persoonlijk heb ik altijd respect voor mensen die wel of niet beslissen om vlees of eieren of zuivelproducten te (blijven) eten. Ik heb voor mezelf de keuze gemaakt om veganistisch te gaan leven en ik zal ook iedereen adviseren om plantaardig te gaan eten. Wil iemand dit niet? Prima, even goede vrienden.

Verder merk ik ook veel onderlinge strijd bij veganisten, maar mensen er is nog veel meer moois in de wereld. Wij hebben deze keuze gemaakt voor onze gezondheid en/of voor de dieren, maar vergeet a.u.b. ook niet de liefde en respect voor onze medemens. Samen staan we sterk!

Ook als #veganist #plantbased atleet kan je spiermassa behouden!

Ik krijg nu via mijn social media (@markschadenberg) regelmatig vragen of ik wel genoeg eiwitten binnen krijg of niet bang ben dat ik mijn spiermassa ga verliezen. Ook willen mensen vaak weten hoe ik mijn maaltijden samenstel of het niet te eentonig is of ik vlees mis, etc.

Er heerst momenteel dus nog veel verwarring over plantaardige voeding. Ik denk dat mensen wel graag een overstap zouden willen maken, maar geen idee hebben hoe ze dat moeten doen. Bovendien zijn er in de huidige fitness branche, niet veel coaches en personal trainers die hier ervaring mee hebben.

Daarom heb ik de volgende opleiding afgerond “Elite Sport Nutrition Plant-Based “ en op dit moment bezig met Plant-based Nutrition (eCornell , T Colin Campbell Center of Nutrition Studies).

Sinds 2 weken  ben ik samen met mijn collega trainer en coach Leon, die al een lange tijd plant-based nutrition eet een online coaching platform (Your Plant-Based Coach) gestart om mensen beter te informeren en te helpen bij de overstap naar een plantaardig voedingspatroon. Maar ook mensen die al jaren veganistisch zijn kunnen bij ons terecht voor begeleiding en het behalen van hun gezondheid- en fitnessdoelen.

Op onze website en ons platform delen we onze kennis en ervaring op het gebied van training, voeding en een plantaardige leefstijl en willen we zoveel mogelijk mensen inspireren om deze levensstijl ook te proberen en bij te dragen aan een betere wereld met meer compassie en respect voor mens, dier en milieu.

“Be the change that you wish to see in the world”

Mark Schadenberg
@Yourplantbasedcoach


Heb jij interesse in een plant-based meal plan of online coaching? Ga dan naar www.yourplantbasedcoach.com.


 

GERELATEERDE BLOGS

8x MAKKELIJK vegan broodbeleg

“Oké, ik wil dat vegan gedoe wel een kans geven… Maar waar moet ik in hemelsnaam mijn boterham mee beleggen?” Een vraag uit de categorie Meest Gestelde Vragen Aan Miriam.

Lees verder

Vegan Mythbusters

Ik had ze vroeger ook: vooroordelen. Over mensen die geen vlees eten. En zeker over mensen die dan ook nog eens geen melk, eieren en boter eten. ‘Wat eten ze

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.