fbpx
Tips voor de vega(n) op reis

Petricia Siepman – www.plantmadepretty.com –

“En hoe doe je dat dan buiten de deur? En op vakantie?”, is een vraag die ik wel eens krijg. Thuis kun je natuurlijk eten wat je wil, maar buiten de deur is het misschien lastig om geen vlees/vis/dierlijke producten te eten, omdat niet iedere menukaart en vakantiebestemming hierop voorbereid lijkt te zijn. Wil je toch in de hand houden of je en hoeveel dierlijke producten je op vakantie naar binnen schuift? Deze tips zorgen voor een goede voorbereiding, zodat jij relaxed op vakantie kunt.

1. Zelf koken

Hier kan ik kort over zijn. Als je zelf kunt koken tijdens je verblijf, hou je de controle over wat je eet en hoef je niets aan anderen over te laten. Wat je hier wel voor nodig hebt is supermarkten. Zorg dat je die van tevoren al even hebt opgezocht. Maar je wilt misschien wel een keer buiten de deur eten, dus lees vooral verder.

2. Handige apps

  • Als je graag uit eten gaat download dan de app HappyCowHappyCow geeft inzicht in restaurants met een volledig of gedeeltelijk veganistisch/vegetarisch menu.

 

  • Ook enorm handig om te downloaden is Veganagogo. Deze app vertaalt basiszinnen, bijvoorbeeld waarin je de ober vraagt welke gerechten zonder dieren en dierlijke producten zijn, in de taal van jouw keuze. Ook andere vegan vragen worden hierin vertaald, bijvoorbeeld: ‘kan de kok een gerecht voor mij maken zonder vlees en dierlijke ingrediënten’? Ook vertaalt deze app complimenten aan de chef/ober en manieren om te bedanken.
  • Een handige app voor als je naar een supermarkt gaat is ‘Is it vegan’. Scan de barcode van een product en de app vertelt je of de app Vegan is. Als voorbereiding voor in de supermarkt is de volgende tip ook heel handig.

3. Spreek de taal (tot op zekere hoogte)

  • Ik noemde net Veganagogo, maar misschien is het ook slim om een aantal zinnen zelf voor te bereiden. Je kunt simpelweg kaartjes maken met handige basiszinnen, zodat je vragen kunt stellen over je eten en zodat je vegan gerechten kunt bestellen.
  • Ook kun je op www.lekkerplantaardig.net/vgp/v-pas in veel verschillende talen kaartjes downloaden die je kunt laten zien aan je ober. Hierin leg je uit wat je niet en wat je wel eet.
  • Woorden die sowieso handig zijn om te weten (ook wanneer je ingrediënten checkt in de supermarkt): ei, boter, kaas, melk, honing, vlees, vis, room, dressing, olijfolie, veganistisch/vegetarisch, salade.
  • Wat ook kan is het Vegan Passport bestellen. Dit boekje, ter grootte van een paspoort, biedt je in verschillende talen uitleg van wat je wel en niet eet als vegan. Deze uitleg kun je laten zien aan je ober/chef.

Er wordt vaak positief gereageerd als je je goed hebt voorbereid om je wensen in de desbetreffende taal uit te leggen. Veel mensen waarderen de moeite.

4. Vegan adresjes noteren

Thuis vanachter je laptop kun je alvast een paar leuke restaurants en lunchadresjes opschrijven die vegan opties bieden. Hier kun je natuurlijk ook de HappyCow app voor gebruiken, maar niet ieder restaurant wordt hierin opgenomen. Zelf vooraf even kijken kan de moeite waard zijn.

5. Neem een aantal producten mee waar je even op vooruit kan

Mocht je tijdens de eerste dag(en) op je vakantie nog niet goed weten waar alles te vinden is, dan kun je even vooruit met producten uit je koffer. Denk aan noten, nak’d bars, gedroogd fruit, pindakaas, hummus, crackers, wraps, een zak bonen van Hak en bakjes met droge havermout aangevuld met noten en kaneel (hier doe je desnoods water bij en je ontbijt is klaar). Stel dat je tijdens je vakantie zelf gaat koken neem dan bijvoorbeeld zelf plantaardige bouillon mee, bijvoorbeeld die van Zonnatura.

6. Wees creatief in “gewone” restaurants

Met een beetje creativiteit kom je vaak wel een heel eind. In gewone restaurants kun je misschien wel wat met een combi van side-dishes. Zo was ik een keer in een Italiaans restaurant waar er veel hoofdgerechten waren met kaas/room ergens door heen. Bij de side-dishes stond gebakken champignons in olijfolie, een bakje tomaten, een bakje rauwkost en een bakje cannelinibonen. Deze vier bestelde ik zonder dressing en gooide ik lekker door elkaar met een scheut olijfolie. De lekkerste maaltijd tijdens die vakantie! Verder kun je vaak gaan voor pizza zonder kaas, friet met ketchup en de vegetarische burger van McDonalds. In het buitenland heet deze wel eens de Vegetable Deluxe burger. Even goed kijken naar de sandwich sauce, hier zit ei in, maar je kunt vragen of je deze burger mag zonder saus. In Nederland is de Veggie Burger van McDonalds zelfs geheel vegan, inclusief saus. Mocht je op vakantie voor een pasta gaan: penne en spaghetti zijn meestal wel zonder ei. Als je woord ‘ei’ weet in de taal van het vakantieland, dan kun je dat even navragen.

Succes en een hele fijne vakantie!

Petricia Siepman – www.plantmadepretty.com

Dit artikel is eerder verschenen op: www.plantmadepretty.com/tips-voor-de-vegan-op-reis

GERELATEERDE BLOGS

8x MAKKELIJK vegan broodbeleg

“Oké, ik wil dat vegan gedoe wel een kans geven… Maar waar moet ik in hemelsnaam mijn boterham mee beleggen?” Een vraag uit de categorie Meest Gestelde Vragen Aan Miriam.

Lees verder

Vegan Mythbusters

Ik had ze vroeger ook: vooroordelen. Over mensen die geen vlees eten. En zeker over mensen die dan ook nog eens geen melk, eieren en boter eten. ‘Wat eten ze

Lees verder

Een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees.

STOPPEN MET VLEES

Robert Brigdeman gaat in Stoppen met vlees op zoek naar het antwoord en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor wie wil minderen of stoppen met het eten van vlees. Dit boek gaat over de toekomst van ons voedsel, gezondheid, milieu en dierenwelzijn.